TÉMA

Charita ČR

Češi šetří energiemi. Spotřeba plynu meziročně klesla o více než jedenáct procent

Spotřeba elektřiny v letošním třetím čtvrtletí v Česku meziročně klesla téměř o čtyři procenta. O více než jedenáct procent se snížila i spotřeba plynu. Pomohlo teplejší počasí, mění se ale i chování zákazníků. Další úspory už jsou podle některých dodavatelů téměř nemožné.
29. 11. 2023|

V Turecku a Sýrii v důsledku zemětřesení zemřelo přes 42 tisíc lidí. Čeští záchranáři ukončili svou činnost

Počet obětí silného zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) ráno uvedl, že aktuální počet obětí na turecké straně vzrostl na 36 187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na šest tisíc lidí. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých, ve čtvrtek ukončili záchranné práce. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin. Do Turecka dorazil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který navštíví zasaženou oblast.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:14|

Do minulosti tuzemské dobročinnosti. Soudržnost lidé předvedli i po příbramské důlní tragédii

Dobročinné sbírky patří mezi neodmyslitelné součásti Vánoc, neomezují se ale jen na sváteční čas. O soucitné a účastné povaze lidí v Česku jsme se mohli přesvědčit naposledy v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, předtím například při povodních v letech 2002 i 1997. Solidarita Čechů má však mnohem delší historii, ostatně nezisková humanitární organizace Charita byla založena už před sto lety. Pokud bychom ale šli ještě dál, narazili bychom na událost, která před 130 lety vyvolala mimořádnou vlnu pomoci.
26. 12. 2022|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

O druhé Milostivé léto je velký zájem, dlužníci ale často nesplňují podmínky

Už měsíc se mohou dlužníci snadněji zbavit exekucí, a to díky druhé akci Milostivé léto. Podle oslovených poraden je zájem dlužníků velký, jen část z nich ale splňuje podmínky. Akce se vztahuje pouze na dluhy u veřejných institucí.
2. 10. 2022|

V září odstartuje druhé milostivé léto, dává šanci na oddlužení

V září začne takzvané milostivé léto. Na tři měsíce nabídne lidem, kteří mají exekuce na dluhy u veřejných institucí, šanci oddlužit se. Zjistit by si měli výši původního dluhu, který zbývá srovnat. Případně by se měli objednat do odborné poradny. Seznámit by se měli také s přesným postupem. Vyzvali k tomu ve středu pracovníci Charity ČR, která pro zájemce připravila webové stránky s informacemi. Pomoc nabízejí i další organizace. Ministerstvo financí navíc ve středu navrhlo třetí opakování akce na příští rok, v ní by šlo dosáhnout odpuštění dluhu za nedoplatky daní.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:41|

Praha v půlce měsíce uzavře centrum pro uprchlíky. Fiala chce s Hřibem ještě jednat

Praha k 15. červnu uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Po jednání krizového štábu hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vzhledem k nedostatku ubytovacích kapacit podle něj nemá smysl, aby se v metropoli registrovali další běženci. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) varoval, že pokud Praha k ohlášenému kroku skutečně přistoupí, své centrum zavře i Pardubický kraj. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu večer řekl, že je ochotný s Hřibem o situaci uprchlíků v hlavním městě jednat za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:36|

Tříkráloví koledníci opět vyrazili do ulic. Dárci můžou stejně jako loni přispět i on-line

V Česku začal už 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrážejí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 19:03|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Plivnutí do moře, nebo klíčová věc. Sociální služby nesouhlasí s plánem na přesun unijních peněz

Tři desítky organizací na podporu lidí v nouzi, opuštěných dětí, rodin v tísni či seniorů protestují proti plánu vlády přesunout pro příští období do infrastruktury část peněz z Evropské unie na sociální projekty. Poukazují na to, že sociální služby budou kvůli koronavirové epidemii a krizi víc potřeba a škrty by dostupnost podpory a pomoci omezily. Zástupci několika organizací a asociací to řekli na úterní tiskové konferenci. Chtějí o rozdělení evropských peněz jednat s vládou.
15. 12. 2020|

Buďme si blízko. ČT bude vysílat vzkazy pro seniory, chystá i koncert na podporu samoživitelů

Startuje nová kampaň Česká televize Buďme si blízko. Rodiny díky ní mohou seniorům přes aplikaci iReportér nahrávat vzkazy, které budou následně vysílány v několika pořadech. Česká televize tak chce před Vánoci podpořit nejohroženější skupiny. Na pomoc rodičů samoživitelů zase organizuje adventní koncert.
23. 11. 2020|