TÉMA

Farmaceutické firmy

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Hejtman Krkoška půjde před soud. Je obžalován v letité kauze uplácení lékařů

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) půjde před soud. Upozornil na to Deník.cz. Obžaloba se netýká jeho politické činnosti, hejtman je jedním z aktérů v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Kauza je stará dvanáct let, tehdy Krkoška působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:06|

Evropská komise představila covid pas, umožní snadnější cestování

Evropská komise (EK) poprvé představila digitální pas, který by měl v době pandemie usnadnit cestování po Evropě. S novým potvrzením by měli smět cestovat lidé očkovaní proti koronaviru, ale i osoby s negativním PCR testem nebo s přirozeně vytvořenými protilátkami. Očkovací pasy už dřív prosazovaly země střední Evropy včetně Česka nebo jihoevropské státy těžící z turistického ruchu.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 22:01|

Cesta na očkování je nebezpečnější než samotná dávka AstraZenecy, tvrdí Prymula

V Česku se dál využívá vakcína společnosti AstraZeneca. Její aplikaci přitom 16 evropských států preventivně pozastavilo – kvůli možným vedlejším účinkům. I v tuzemsku se už objevují lidé, kteří si tuto látku nechtějí nechat píchnout. Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který byl hostem Událostí, komentářů, však pozastavení v Česku rozhodně nedoporučuje. Riziko je dle něj velice nízké a rychlá vakcinace příliš důležitá.
17. 3. 2021|

Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009

Dividendy vyplacené největšími světovými společnostmi v letošním roce klesnou kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až dvacet procent, což odpovídá zhruba 263 miliardám USD (5,8 bilionu korun). To představuje nejvyšší pokles nejméně od finanční krize v roce 2009. V příštím roce by však mohla výplata dividend výrazně oživit. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.
23. 11. 2020|