TÉMA

Kabinet

Čaputová odmítla Huliaka jako ministra životního prostředí, protože popírá klimatickou krizi

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách. Zdůvodnila to kromě jiného tím, že uchazeč podle ní neuznává existenci klimatické krize. SNS podle médií na Huliakově nominaci na post ministra životního prostředí trvá. Robert Fico, předseda Smeru – sociálna demokracia (SD), který je kandidátem na premiéra, představil kandidáty své strany na ministry.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 19:08|

Zásadní změny v konsolidačním balíčku nebudou, řekl Stanjura po jednání s odbory

Vláda neplánuje žádné významné změny v konsolidačním balíčku, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání s odbory. Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) s návrhy kabinetu dlouhodobě nesouhlasí, navíc si stěžují na nedostatečnou komunikaci. Zvažují kvůli tomu i podání stížnosti inspekci práce. Přestože úterní jednání předseda největší odborové centrály Josef Středula ocenil, odboráři dál zůstávají ve stávkové pohotovosti.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 12:54|

Zjednodušení bodového systému prošlo druhým čtením. Při interpelacích zněla kritika úsporného balíčku

Poslanci ve čtvrtek podpořili ve druhém čtení navrhované změny bodového systému řidičů. Vznesli tři desítky pozměňovacích návrhů. Ze zákona by tak například mohla zmizet povinnost dodržovat minimální odstup při předjíždění cyklistů. Sněmovna řešila i návrh zákona, který má podnikatelům v přechodných potížích pomoct předejít úpadku, a předlohu ke zrychlení a zjednodušení procesu veřejných dražeb. V úvodu poslance zaměstnaly písemné interpelace na členy vlády. Od půl třetí odpoledne začaly ústní interpelace. Nejčastěji se dotazy poslanců na členy vlády týkají konsolidačního balíčku, od opozice zněla jeho kritika.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 18:06|

Vláda chce do státního rozpočtu víc peněz z dividendy ČEZu. Stanjura už plánuje úspory na ministerstvech

Vláda by mohla letos získat z dividendy ČEZu do státního rozpočtu víc než zatím plánovaných zhruba čtyřicet miliard korun. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho záměr je součástí širšího plánu, jak letos dodržet schodek 295 miliard korun. Vláda totiž letos zatím hospodaří s horšími výsledky, než předpokládala. Kromě této dividendy by letos mohly deficitnímu státnímu rozpočtu pomoci i úspory, které by se měly týkat hlavně provozu ministerstev a dalších státních institucí.
7. 4. 2023|

Česko letos bude provázet mírná recese s vysokou inflací, míní OECD

Česko letos čeká mírná recese a hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta. V příštím roce pak přijde oživení a ekonomika vzroste o 2,4 procenta, uvádí zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve čtvrtek ji představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. Česko se podle zprávy i nadále bude potýkat s vysokou inflací, letos by se měla držet na úrovni třinácti procent a příští rok klesnout na 4,2 procenta. Fiala zmínil, že vláda chce deficit snižovat zhruba o sedmdesát miliard ročně.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 22:31|

Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:10|

Vláda chce změnit bodový systém pro řidiče

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) předloží ve středu vládě významnou změnu pokut a bodového systému pro řidiče. Od roku 2024 by se mělo bodování zjednodušit, ministr věří, že bude také srozumitelnější. Nově zákon zavádí například pouze tři skupiny trestných bodů, ale také možnost řídit auto od sedmnácti let pod dohledem či řidičský průkaz na zkoušku.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 19:46|

Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších čtrnáct dní, rozhodla ve středu vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Bez prodloužení by skončily 12. prosince. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. Slovenské ministerstvo vnitra uvítalo, že ČR prodloužila kontroly jen o čtrnáct, nikoliv o třicet dnů.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:57|

Příslušníkům bezpečnostních sborů porostou tarify. Zajistí to personální stabilitu, věří Jurečka

Příslušníkům bezpečnostních sborů se příští rok zvednou tarify o deset procent, u prvních dvou tarifních tříd o sedmnáct procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). O desetinu se od ledna zvednou také platy vojáků z povolání na tarifech. Na jednání také kabinet schválil dary ve vyši 70,7 milionu korun pro Ukrajinu a Afghánistán.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 20:21|

Česko bude podle Fialy do roku 2025 nezávislé na ropovodu Družba. TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 17:04|

Zeman podepsal daň z neočekávaných zisků a zastropování elektřiny

Od příštího roku dopadne na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky daň z mimořádných zisků. Zvýší se rovněž limit pro registraci i plátců daně z přidané hodnoty z nynějšího jednoho milionu korun na dva a spolu s tím se zvýší i limit pro využití paušální daně. Zákon zaručující takzvaný daňový balíček v pondělí podepsal Miloš Zeman, který rovněž potvrdil novelu energetického zákona. Ta zavádí horní hranici cen elektřiny u výrobců, takzvané zastropování, od něhož si vláda Petra Fialy (ODS) slibuje na odvodech vybrat osmdesát miliard korun ročně.
28. 11. 2022|

Schodek rozpočtu v říjnu vzrostl na 286,7 miliardy korun

Hospodaření státu skončilo na konci října s deficitem ve výši 286,7 miliardy korun. Saldo se v průběhu měsíce zhoršilo o 15,9 miliardy. Informovalo o tom ministerstvo financí. Výdaje prohloubily mimořádné valorizace důchodů, takzvaný úsporný tarif či jednorázový příspěvek na dítě.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 20:14|

Nový Zéland chce zavést emisní povolenky v zemědělství. Nejvíce skleníkových plynů produkují ovce a skot

Nový Zéland zveřejnil návrh zákona, který zavádí placené emisní povolenky v zemědělství. Největším zdrojem skleníkových plynů jsou v této zemi ovce a skot. Pokud začne systém platit, bude Nový Zéland první zemí, kde budou farmáři platit za emisní povolenky pro dobytek, informovala agentura Reuters.
8. 6. 2022|

Příspěvek na dítě schválí vláda podle Jurečky ve středu

Vláda ve středu schválí návrh, který umožní vyplatit dávku pět tisíc korun na dítě rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun, avizoval v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet projednávání návrhu minulou středu o týden odložil. Jurečka to dle svých slov navrhl kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Některá ministerstva se postavila k materiálu kriticky a upozornila na jeho nesoulad s ústavním pořádkem nebo právem EU.
29. 5. 2022|

Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude

Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.
7. 12. 2021|

Rozpočet na příští rok předloží nové sněmovně ještě Babišova vláda. Ta vznikající ho plánuje seškrtat

Do pěti dnů chtějí expertní týmy vznikající vládní koalice uzavřít debaty o programu. Do tří týdnů pak plánují zástupci ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů uzavřít koaliční smlouvu. Státní rozpočet na příští rok ale předloží nové sněmovně ještě končící Babišova vláda před předáním moci a vznikající kabinet tak plánuje návrh předělat. ODS, která pravděpodobně obsadí post ministra financí, chce schodek z 376,6 miliardy snížit na 250 miliard.
16. 10. 2021|

Biden vybral za ministra zdravotnictví kalifornského prokurátora Becerru

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden nominuje jako svého ministra zdravotnictví kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Ten je horlivým zastáncem zdravotního pojištění zvaného Obamacare a jako generální prokurátor Kalifornie proslul řadou žalob vůči krokům prezidenta Donalda Trumpa. Epidemiolog Anthony Fauci bude hlavním Bidenovým poradcem, pokud jde o covid-19.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 16:20|

S Bidenem se vrátí tým z Obamovy éry. Diplomacii má vést Blinken, finance Yellenová

Nově zvolený prezident USA Joe Biden plánuje jmenovat ministrem zahraničí svého blízkého poradce Antonyho Blinkena a poradcem pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Ministryní financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal. Bývalý ministr zahraničí John Kerry bude mít v kabinetu na starosti reakci na klimatické změny. Biden chce rovněž do pozice ředitelky tajných služeb dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 22:24|