TÉMA

Gera

Vědci zkouší recyklovat beton. V Česku dochází a nové kamenolomy nevznikají

V recyklaci je budoucnost – tím se řídí nejen zpracovatelé plastu a papíru, ale také stavaři. Odpadů ze staveb a demolic se v tuzemsku recykluje asi čtyřicet procent a jen za posledních deset let se toto číslo zhruba ztrojnásobilo. Na to, jak využít třeba i sto let starý beton do posledního zbytku, se proto zaměřují vědci z ČVUT.
23. 9. 2021|

ČSSD chce upravit důchodový systém. ANO a části opozice se návrh nelíbí

Strana ČSSD navrhla úpravy penzijního systému, a to formou pozměňovacích návrhů k předloze, která navyšuje důchody o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace. Sociální demokraté se ale na změnách nedohodli se svým větším koaličním partnerem, hnutím ANO. Záměr přitom kritizuje i část opozice.
28. 6. 2021|

Umělá inteligence má vytvořit nejlepší housle světa. Studuje vzory velkých mistrů

Tým vědců z italské Cremony si dal za cíl vytvořit dokonalé housle. Prozkoumali slavné hudební nástroje staré i stovky let a získanými daty „nakrmili“ umělou inteligenci. Ta se z nich učí předvídat zvuk, který nástroje různých tvarů vydávají. Překonat proslulé houslaře, jako byli Stradivari nebo del Gesa, by mohla už na počátku příštího roku.
16. 6. 2021|

Wall Street počítá ztráty způsobené investory z Redditu. Situací se bude zabývat Kongres

Uživatelé sociální sítě Reddit na začátku týdne způsobili zemětřesení na finančních trzích. Velké investiční fondy z Wall Street, které sázely na pokles akcií společnosti GameStop, nyní počítají ztráty v řádu miliard dolarů. Miliony uživatelů redditového fóra WallStreetBets totiž začaly hromadně skupovat cenné papíry firmy GameStop, která se živí prodejem videoher. Zákonodárci nyní plánují jednat o stavu amerického akciového trhu na půdě Kongresu.
30. 1. 2021|

EK chce poslat Náhornímu Karabachu peněžní pomoc. Arméni mají necelý týden na předání prvního okresu

Evropská komise přidala peníze na pomoc Náhornímu Karabachu, dá na ni v přepočtu více než 100 milionů korun. Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem v této oblasti ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Arméni mají přitom podle mírové dohody necelý týden na to, aby Ázerbájdžánu předali první karabašský okres.
19. 11. 2020|