TÉMA

Dodávky energií

Tameh Czech půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé společnosti

Společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace. Na úterní schůzi v Ostravě o tom rozhodli věřitelé podniku. Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Tameh Czech uvádí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty, jejíž provozy stojí, přestala za elektřinu platit.
9. 4. 2024|

Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:06|

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Dodavatel energií pro hutě Liberty podal žalobu. Tvrdí, že mu společnost dluží miliony

Společnost Tameh Czech podala žalobu na ostravskou huť Liberty. Na okresní soud se firma, která huti dodává energie, obrátila proto, že jí Liberty údajně dluží za dodávky v roce 2019. Na cenách energií se společnosti nemohou shodnout už několik měsíců.
19. 11. 2020|