TÉMA

Rozpočet EU

Německé předsednictví EU zvládlo dotáhnout své plány. Pomyslného žezla se ujmou Portugalci

Poslední den v roce znamená i poslední den německého předsednictví Evropské unie. Během komplikovaného půlroku, který byl především ve znamení pandemie, se nakonec Němcům podařilo prosadit téměř vše, co plánovali. Štafetu předsednictví od prvního ledna přebírají Portugalci.
31. 12. 2020|

Evropský parlament přijal sedmiletý unijní rozpočet. Česko bude moci čerpat až 960 miliard korun

Evropský parlament ve středu schválil rozpočet Evropské unie na příštích sedm let, na jehož odblokování se minulý týden shodli lídři unijních zemí. Europoslanci podpořili také nařízení podmiňující čerpání peněz dodržováním principu právního státu, kvůli němuž rozpočet a s ním spojený krizový fond blokovalo Maďarsko s Polskem. Unie se tak definitivně vyhne hrozícímu rozpočtovému provizoriu.
16. 12. 2020|

Členské země EU směřují k dohodě o unijním rozpočtu

Zástupci členských zemí Evropské unie pozitivně přijali kompromisní návrh, který má odblokovat patovou situaci kolem víceletého unijního rozpočtu a krizového koronavirového fondu. Návrh má přesvědčit Maďarsko a Polsko, aby podpořily propojení možnosti využívat evropské peníze s dodržováním principů právního státu. Proti textu podle informací ČTK neměly zásadní námitky zástupci žádné země. Jeho případné schválení bude v rukou unijních lídrů na čtvrtečním summitu.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 20:28|

Propojení právního státu s čerpáním unijních peněz je neodvolatelné, říká slovenský ministr

Navázání čerpání unijních peněz na dodržování principů právního státu je podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka už jen těžko odvolatelný požadavek. I když Polsko a Maďarsko kvůli této podmínce přijetí unijního rozpočtu blokují, Korčok věří, že dalším jednáním se podaří situaci vyřešit a rozpočet schválit. V rozhovoru pro ČT24 se vyjádřil také ke zvládání koronavirové epidemie.
20. 11. 2020|