TÉMA

Hans Kluge

Evropa trpí zubními kazy a dalšími problémy úst, varuje WHO. Ze všech regionů světa nejvíc

Polovina všech dospělých v evropském regionu prodělala v roce 2019 závažné onemocnění dutiny ústní, konstatovala ve své nové zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO). Naléhavě proto vyzvala členské státy, aby v rámci všeobecné zdravotní péče umožnily lepší a dostupnější přístup i k péči o dutinu ústní. Tato péče by podle WHO měla být buď zdarma, nebo za cenu, kterou si lidé mohou dovolit.
20. 4. 2023|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Ve Francii a na řeckém Lesbu se podařilo zastavit požáry. Na Pyrenejském poloostrově vedra usmrtila už 1700 lidí

Hasiči s týmy pomocníků v noci na pondělí vyhloubili příkopy a vytvořili průseky kolem evakuovaných vesnic na řeckém ostrově Lesbos. Zastavili tak požár, který tři dny ohrožoval mnoho obydlí. Oheň se podařilo zastavit také na jihozápadě Francie. Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že vlna veder, která v druhé polovině července sužuje Evropu, způsobila jen na Pyrenejském poloostrově více než 1700 úmrtí. Současně WHO vyzvala ke společnému postupu v boji proti změně klimatu.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 20:20|

Tuberkulózy z Ukrajiny není třeba se obávat, řekl ČT evropský šéf WHO. Integraci vnímá jako příležitost pro zdravotnictví

Hans Kluge je belgický lékař a expert na veřejné zdraví, který už více než čtvrt století pomáhá na třech světadílech. Od 1. února 2020 řídí evropskou část Světové zdravotnické organizace (WHO). V pátek 25. března poskytl rozhovor České televizi, hovořila s ním Anna-Marie Šůchová z vědecké redakce.
28. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Německo zařadilo Slovensko mezi země s vysokým rizikem, USA jsou o krok blíže k očkování pro děti

Pandemie covidu-19 v řadě evropských zemí nadále sílí. Od neděle zařazuje Německo na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí Slovensko. Neočkovaní slovenští občané budou muset při příjezdu podstoupit test a nastoupit do karantény. Situace na Slovensku se dál zhoršuje. Denní maxima pak opět zaznamenaly Ukrajina i Rusko. Světová zdravotnická organizace (WHO) apeluje, aby v zimě zůstaly evropské školy otevřené, ovšem při zachování dostatečných opatření. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pátek také schválil mimořádné použití vakcíny od firem Pfizer/BioNTech pro děti mezi pěti a jedenácti lety.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 22:50|

Rakousko zavádí kontroly na hranicích. Londýnu hrozí kolaps zdravotnictví

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna zavádí hraniční kontroly. Slovenská policie hodlá přísněji kontrolovat dodržování tamních opatření proti šíření koronaviru. Polsko očkuje zdravotnický personál a řeší aféru s naočkovanými umělci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje rozumnou pružnost při dávkování vakcíny. Británie se připravuje na možnost, že v Londýně během dvou týdnů zkolabuje zdravotnický systém. Stav nouze začne v pátek platit v japonském hlavním městě Tokiu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 19:41|

WHO: Každých dvacet vteřin covid zabije Evropana. Plošným opatřením se dá vyhnout rouškami

V Evropě za poslední týden zemřelo s covidem-19 přes 29 tisíc lidí, což znamená jeden každých asi dvacet vteřin. Ve čtvrtek to řekl šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Podle něj se lze vyhnout plošným uzávěrám, pokud si budou lidé důsledně zakrývat nos a ústa. Španělské Katalánsko začátkem přístího týdne plánuje v regionu otevřít bary a restaurace.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 17:37|