TÉMA

Nová média

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

Musk chce koupit Twitter, jeho nabídka firmu ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je tak jeho největším akcionářem. Jeho nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Twitter má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 14:11|

Česká televize spustí nové iVysílání. Podívejte se, jak bude vypadat

Česká televize 6. prosince spustí nové iVysílání. Na webu bude vůbec poprvé k nalezení exkluzivní obsah – první webové pořady České televize. Novou podobu platformy představil výkonný ředitel pro nová média Marek Doležel.
1. 12. 2021|

Déčko nabídne večerníček Ivana Trojana, barevného Křemílka a Vochomůrku i pořad o moderních technologiích

Televizní kanál Déčko vstupuje do devátého roku své existence. V nových zábavně-vzdělávacích pořadech se zaměří na rozvoj kompetencí, které jsou pro současné děti stěžejní, na finanční a digitální gramotnost, občanskou výchovu, kreativitu nebo zdravý životní styl. Poprvé také divákům představí výsledek mnohaleté, náročné práce, a to úvodní a původně černobílou sérii třinácti Pohádek z mechu a kapradí v barvě. Premiéru bude také mít nový večerníček Kdopak by se čerta bál, kterému hlas propůjčil Ivan Trojan. Novinky nabídnou i oblíbené weby Déčko.cz a ČT edu.
2. 9. 2021|

Ruští zákonodárci brojí proti Facebooku a Twitteru. Navrhli zákon, který umožní sítě blokovat

Ruští zákonodárci představili návrh zákona, jenž v případě schválení umožní vládě omezit přístup k americkým internetovým sociálním sítím. Záminkou k tomu by mohla být diskriminace ruských médií. Kreml by tak mohl zasahovat do platforem jako Facebook, Twitter nebo YouTube. Zprávu přinesla agentura Reuters.
19. 11. 2020|