TÉMA

Jean-Luc Godard

Zemřel režisér a guru nové vlny Jean-Luc Godard

Ve věku 91 let zemřel v úterý filmový režisér a scenárista Jean-Luc Godard. Kmotr francouzské nové vlny se proslavil především experimentováním s filmovou formou a provokujícím narušováním konvencí v moderní společnosti. Jeho pohled na film proměnil světovou kinematografii a inspiroval režiséry celá desetiletí po vrcholu nové vlny v šedesátých letech minulého století. Filmovou klasikou jsou Godardovy snímky U konce s dechem nebo Bláznivý Petříček.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 11:10|

Zemřel herec Jean-Paul Belmondo. Byl Mužem z Ria, Zvířetem i Bláznivým Petříčkem

Zemřel francouzský herec Jean-Paul Belmondo, bylo mu osmdesát osm let. Informaci o skonu potvrdil jeho právník. Belmondo se už za života stal filmovou legendou nejen ve Francii. Znám je z komedií Cartouche, série snímků Muž z… či filmu Zvíře. Točil také s výraznou osobností francouzské nové vlny Jeanem-Lucem Godardem.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 20:10|

Provokoval jeho Belmondo i politické názory. Tvůrce nové vlny Jean-Luc Godard slaví 90 let

Rozhodl se, že začne natáčet jinak a proměnil světovou kinematografii. Spojil populární žánry s vytříbenou intelektuální a formální hrou. Natočil dnes už klasické snímky jako U konce s dechem nebo Bláznivý Petříček, ale i v posledních letech zaujal experimenty, jakými jsou Socialismus nebo Sbohem jazyku. Jean-Luc Godard, patrně nejslavnější autor francouzské nové vlny, ve čtvrtek slaví devadesáté narozeniny.
3. 12. 2020|

On-line filmové festivaly vezmou diváky do Francie i k protinožcům

Současnou kinematografii konkrétních zahraničních regionů představují dvě filmové přehlídky, které shodně začínají 19. listopadu. Obě se konají pouze on-line. Na dálku se diváci mohou připojit k Festivalu francouzského filmu a také k Aussie & Kiwi Film Festu.
19. 11. 2020|