TÉMA

Živel

Obrazem: Životní prostředí, změny klimatu a vliv počasí na planetu Zemi v roce 2021

Jaké živly ovlivnily planetu Zemi v uplynulém roce? Kde zasáhl člověk do přírody a jakým způsobem na to příroda reagovala? Kdo se snažil životnímu prostředí pomoci a co mu naopak ublížilo, ukazuje galerie fotografií pořízených v různých koutech světa.
30. 12. 2021|

Masivní nasazení pomohlo zmírnit požáry u Atén. Jinde v Řecku síly chybí a živel zuří

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Euboia. Naopak dál se zlepšuje na severu Atén, kde se hasí menší ohniska požárů. V souvislosti s touto vlnou už v Řecku zemřeli nejméně dva lidé. Na ostrově Zakynthos v neděli havarovalo letadlo nasazené k hašení, pilot je v pořádku. S lesními požáry zápasí i v Turecku, kde si vyžádaly nejméně osm lidských životů.
8. 8. 2021Aktualizováno8. 8. 2021, 19:50|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

Psychika se začne víc ozývat, až skončí likvidace trosek, upozorňuje psycholog

Nejsilnější tornádo v historii Česka si vyžádalo nejméně pět obětí, v nemocnici zůstávají desítky zraněných, jsou zničné desítky domovů. Materiální škody dosáhnou podle odhadů několika miliard korun. Další šrámy ale zanechá řádění živlu na psychice – lidé zažívají neuvěřitelné věci, podotkl v pořadu Události, komentáře náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniel Miklós. Jak moc hluboké tyto dopady budou, se však podle dalšího hosta pořadu, psychologa Štěpána Vymětala, ukáže až později. Psychika se totiž začne ozývat, až skončí aktivní likvidace trosek a člověk už nebude mít tolik činností, uvedl.
26. 6. 2021|

Středeční zemětřesení v Řecku poškodilo desítky budov

Zemětřesení o síle nejméně šesti stupňů Richterovy stupnice zasáhlo ve středu oblast středního Řecka. Epicentrum se nacházelo poblíž města Larisa v oblasti Thesálie, otřesy ale pocítili i obyvatelé tři sta kilometrů vzdálených Athén či sousedních zemí. „Zemětřesení nastalo v odhadované hloubce osmi kilometrů, což je jeden z důvodů, proč ho region tak silně pocítil,“ uvedl seismolog Vasilis Karastathis. Na konci loňského října měly otřesy s epicentrem v Egejském moři na svědomí několik mrtvých v Řecku a desítky obětí v Turecku. Středeční zemětřesení se obešlo bez ztrát na životech.
4. 3. 2021|