TÉMA

Nařízení

Majitele dronů čekají změny, někteří si budou muset připlatit třeba za let v blízkosti domů
Majitele a piloty dronů čekají od nového roku změny. Nad nezastavěným územím obcí v nejbližší povolené vzdálenosti od obydlí budou moci létat jen nejlehčí stroje nebo ty, které získají speciální licenci. Nařízení EU má zajistit větší bezpečnost při provozu bezpilotních strojů. Od ledna také budou muset mít všechny nové stroje štítek označení třídy, ty větší pak i systém dálkové identifikace. (V textu byly nepřesné formulace, při aktualizaci byly opraveny, pozn. red.)
25. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 22:29|Eliška Hamáčková
Krajina ztrácí produktivitu. Vytváříme rezervace, ale musíme se zaměřit i na každodenní přírodu, míní Kotecký
Přišli jsme o bohatství krajiny, ztrácí produktivitu, uvedl v pořadu Události, komentáře výzkumný pracovník Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Vojtěch Kotecký. To, že přibývá navíc sucha, mění se klima, situaci podle něj ještě více zhoršuje a potřeba opatření je ještě více urgentní.
11. 11. 2023|
Řízení pod dohledem mentora zlepší bezpečnost na silnicích, míní ministr. Podle expertů cesta správným směrem
Chceme, aby kromě restrikcí přinesl zákon i výhody, a lidé tak budou ochotni mu více vyhovět, uvedl v souvislosti se změnou silničního zákona v pořadu 90' ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Novela, kterou ve středu schválila sněmovna, mimo jiné zavádí možnost řídit osobní auto pod dohledem mentora od 17 let. Tato novinka má dle vlády přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Podle expertů jde o cestu správným směrem.
30. 6. 2023|
Maďarská vláda od srpna zruší cenové stropy u základních potravin, zavede ale povinné slevy
Maďarská vláda začátkem srpna zruší cenové stropy u základních potravin. Zároveň však nařídí maloobchodníkům poskytovat výraznější slevy u vybraného potravinářského zboží. Oznámil to podle agentury Reuters šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.
22. 6. 2023|mus
Italští pumpaři budou muset uvádět průměrnou cenu paliv, chystají stávku
Italské čerpací stanice budou muset uvádět průměrnou celostátní cenu benzinu a nafty. Rozhodla o tom italská vláda, která tak chce zvýšit transparentnost na trhu. Kabinet premiérky Giorgie Meloniové reaguje na zvýšení cen pohonných hmot, které se dostavilo, když vláda neprodloužila snížení spotřebních daní. Provozovatelé čerpacích stanic nyní vyhlásili na období od 24. do 27. ledna stávku, informuje agentura ANSA.
12. 1. 2023|
Příspěvky na bydlení by se mohly zvednout od října, zvažuje vláda
Vláda zváží úpravu normativních nákladů na bydlení, které slouží pro výpočet výše příspěvku na bydlení. Příští týden požádá příslušné úřady o údaje pro případné navýšení částek, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Při zvýšení normativů se zvýší i dávka na bydlení. Normativy by se případně mohly zvednout od října, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Resort zvažuje také cílenější nastavení podpory, aby víc odpovídala situaci v jednotlivých místech republiky. Opozice doporučuje zvednout parametry dávky minimálně o polovinu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 18:47|
Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku, po kritice jej upraví
Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala. Odmítl však, že by měl s vojenskými veliteli neshody.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:15|
Česku hrozí unijní pokuta. Podle Bruselu otálí se schvalováním evropských směrnic
Česku hrozí pokuta od Evropské komise kvůli zpoždění při schvalování unijních směrnic. Desítky nařízení čekají na projednání ve sněmovně už z dob bývalé vlády Andreje Babiše (ANO), další desítky dokumentů dorazily z Bruselu do Prahy letos. Například nařízení o elektronickém vydávání věstníku Evropské unie má sněmovna k dispozici už skoro dva roky, zatím jej ale poslanci neprojednali.
11. 6. 2022|
Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?
Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|
Vláda schválila balík novel. Částečně ruší silniční daň a sníží spotřební daň
Vláda ve středu schválila zrušení silniční daně pro osobní automobily, autobusy a nákladní vozy do 12 tun i povinné přimíchávání biosložky do nafty. Kabinet se také dohodl na snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,5 koruny na litr. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády také uvedl, že koalice zvažuje omezení marží prodejců pohonných hmot. Kabinet se rovněž shodl na pomoci pro firmy z oblastí zasažených tornádem, které zatím nedosáhly na žádnou podporu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:58|
Veterináři zakázali kvůli chřipce chov drůbeže pod širým nebem. Výjimku mají holubi a pštrosi
Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Za nedodržení zákazu hrozí pokuta až dva miliony korun.
23. 11. 2021|
Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku
Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|
Thajsko zakázalo používání opalovacích krémů, které ničí korály
Thajsko zakázalo opalovací krémy obsahující chemikálie, které mohou způsobit poškození korálů v chráněných oblastech. Podle textu vyhlášky studie ukázaly, že tyto krémy narušují reprodukci korálů a tím ničí korálové útesy a způsobují jejich blednutí.
5. 8. 2021|
Letní čas bude začínat a zase končit dalších pět let, vyplývá z návrhu zveřejněného vládou
Přirozený středoevropský čas a letní čas se budou nejspíše pravidelně střídat dalších pět let. Evropská unie původně počítala s ukončením každoročních posunů, ale členské státy se nedohodly, čím by se chtěly dál řídit. Nakonec přišel návrh nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět vždy od konce března do konce října do roku 2026. Podklady zveřejnila vláda.
21. 7. 2021|
Většina senátorů podepsala ústavní stížnost proti uzavření obchodů. Vláda podle nich diskriminuje ty malé
Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu opatření vlády, které omezuje maloobchod. Opatření považují za diskriminační pro malé provozovny, které musí být na rozdíl od hypermarketů uzavřené.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 21:43|
Jurečka pil na veřejnosti čepované pivo. Za porušení nařízení se omlouvá
Předseda a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka se na sociálních sítích omluvil za to, že porušil vládní nařízení, když navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti vypil v Praze na ulici čepované pivo. Fotografii poté zveřejnil na svém twitterovém účtu. Uvedl, že udělal chybu a mrzí ho to. Je kvůli tomu i připravený vyvodit politickou odpovědnost.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 13:13|