TÉMA

Stav nebezpečí

Hejtmani s vládou se shodli, že nouzový stav nyní není třeba, uvedl Kuba

Hejtmani se na úterním jednání se zástupci vlády v demisi shodli, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav. Po schůzce to uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Za vhodnou by považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, doplnil Kuba.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 11:01|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Podle Babiše je jedinou možností dalšího nouzového stavu žádost hejtmanů. Ti jsou stále rozdělení

Vláda si nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit nový nouzový stav. Po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda v pátek se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer. Rozhodnutí musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne. Hejtmani jsou zatím v názoru na situaci po nouzovém stavu rozdělení, prezident Zeman vyjádřil nespokojenost s jeho neprodloužením. Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit nouzový stav, který tak končí v neděli 14. února.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 21:48|

Okresy Cheb, Sokolov a Trutnov se uzavřely, policisté hlásí minimum problémů

Okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji a Trutnov v Královéhradeckém kraji se kvůli rychlému šíření nemoci covid-19 uzavřely. Jde o nejpostiženější okresy v zemi. Lidé, kteří v místě žijí, nemohou od pátku až na výjimky okres opustit, obyvatelé jiných regionů tam nemohou vstoupit. Výjimky platí pro školáky nebo lidi, kteří dojíždějí do práce, na úřad či za lékařem. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda. Opatření platí do konce nouzového stavu, který podle momentální situace končí nedělí.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 18:47|

Vláda posílá do sněmovny žádost o dalších 30 dnů nouzového stavu

Vláda požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Schválila návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), podle kterého by měl nouzový stav trvat dalších 30 dnů a skončit 20. prosince, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Poslanci budou o případném prodloužení hlasovat ve čtvrtek.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 18:43|