TÉMA

Moderna

Na začátku byla židle a na konci výstava české avantgardy v Berlíně

Bröhanovo muzeum v Berlíně nabízí náhled do české avantgardy, jedné z klíčových etap české moderny. Výstava nazvaná česky Hej rup! s německým dovětkem Die Tschechische Avantgarde (česká avantgarda) ukazuje, jak se české avantgardní hnutí projevovalo v malbě, sochařství, designu, ale i v hudbě či filmu.
16. 10. 2023|

Moderna má novou mRNA vakcínu proti covidu. Má být lepší ve všech ohledech

Společnost Moderna vyvinula novou a vylepšenou verzi své vakcíny proti covidu-19. Podle studie, která vyšla v odborném časopise Science Translational Medicine, je velmi slibná, protože jednak využila inovativní přístup, ale hlavně má lepší výsledky než starší očkování.
18. 9. 2023|

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

Blíží se vakcíny proti rakovině i srdečním nemocem. Vědci využívají technologii mRNA

Život zachraňující vakcíny zaměřující se na vážné zdravotní problémy, včetně rakoviny a srdečních chorob, by mohly být připraveny k využití během příštích sedmi let, domnívají se experti.
11. 4. 2023|

Selhala poslední současná šance na vakcínu proti AIDS

Americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci oznámil, že musela být zastavena třetí fáze klinické studie vakcíny proti nemoci AIDS. Ukázalo se totiž, že očkovací látka společnosti Janssen nebyla v reálném světě proti viru HIV, který AIDS způsobuje, účinná.
28. 1. 2023|

První vakcína proti RS viru ukázala v testech velmi dobré výsledky

Po covidu se světem rychle šíří RS viry, které na přelomu roku v Evropě i USA způsobily zvýšenou hospitalizaci dětí. Zatím proti nim neexistovalo očkování, což se ale může rychle změnit. Výsledky klinické studie preparátu společnosti Moderna jsou velmi slibné.
20. 1. 2023|

Vakcíny proti covidu zřejmě budou i pro malé děti. Evropská léková agentura to doporučila

Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a Moderna pro děti od šesti měsíců. Doteď se mohly očkovat děti od pěti let. Rozšíření doporučení předcházelo testování u dětí, v obou případech menších dávek. Obě vakcíny ukázaly účinnost srovnatelnou s tou u vyšších věkových skupin. O konečném schválení teď rozhodne Evropská komise.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 17:51|

Začíná očkování vakcínou, která lépe zabírá na omikron. Týdně bude přicházet 700 tisíc dávek

Od pondělí je možné zaregistrovat se na očkování modifikovanou vakcínou proti covidu-19, jejíž první dodávka dorazila do Česka v minulém týdnu. Dostat ji mohou zájemci starší dvanácti let, kteří dostali předchozí dávku nejpozději před třemi měsíci. Vylepšená vakcína se bude podávat pouze jako posilující dávka. Kdo dosud nemá žádné očkování proti koronaviru a chtěl by ho, dostane nejprve základní verzi, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.
12. 9. 2022|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

Moderna žaluje Pfizer a BioNTech. Tvrdí, že okopírovaly prvky technologie vakcín proti covidu

Americká farmaceutická společnost Moderna podala žalobu na své konkurenty, firmy Pfizer a BioNTech. Domnívá se totiž, že porušily patenty ohledně technologie mRNA, kterou trojice společností používá při výrobě vakcín proti covidu-19, uvedla agentura AP. Moderna žaluje dvojici společností u amerického i německého soudu. Pfizer tvrdí, že je žalobou překvapen, protože používá vlastní patentované technologie.
26. 8. 2022|

V září by se mohla na trh dostat vakcína Pfizer/BioNTech uzpůsobená proti omikronu

Upravená vakcína firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19 by mohla být na trh uvedena možná už na počátku září, uvedla ve čtvrtek německá společnost BioNTech. Než se však dostane do Česka, bude to nejspíš chvíli trvat. Vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo míní, že by lidé patřící do rizikových skupin jako senioři nebo osoby se sníženou imunitou neměli s očkováním vyčkávat.
25. 8. 2022|

Británie schválila vakcínu upravenou na variantu koronaviru omikron

Británie se v pondělí stala první zemí, která schválila vakcínu proti nemoci covid-19 zaměřenou jak na původní variantu viru, tak na variantu omikron. Očkovací látku americké společnosti Moderna schválil britský lékový úřad MHRA jako posilující dávku pro dospělé, uvedla agentura Reuters. Regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií, podle kterých posilovací dávka vyvolala silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru.
15. 8. 2022|

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu začne v pondělí, oznámil Válek

Přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou začne oficiálně už v pondělí. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že čtvrtá dávka bude určena pro všechny, kteří dovršili věku 18 let, musí být ale minimálně čtyři měsíce po třetí dávce. Ministr připomněl, že očkovat by se měli nechat zejména senioři či nemocní lidé.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 21:54|

Moderna oznámila, že její vakcína je účinná proti všem známým druhům SARS-CoV-2

Před několika týdny americký kontrolní orgán FDA doporučil výrobcům vakcín proti covidu, aby upravili své posilovací dávky tak, aby cílily hlavně proti subvariantám omikronu BA.4 a BA.5, které v současné době ve světě převážily. A tento týden představila společnost Moderna výsledek.
12. 7. 2022|

Viru je v populaci více, než vidíme na testech, uvedl Smejkal. Plošná opatření by teď ale nezaváděl

Epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal v Interview ČT24 řekl, že současný nárůst počtu nakažených covidem v Česku je na letní období neobvyklý. Podle něj je to však dáno vysokou nakažlivostí subvarianty BA.5, která však naštěstí není nebezpečnější než ta předchozí. Smejkal uvedl, že se zatím nejedná o návrat do časů, kdy na tom bylo Česko nejhůře.
9. 7. 2022|

Péče o onkologické pacienty a očkování jsou priority v rámci českého předsednictví, řekl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil jako priority svého resortu v rámci českého předsednictví v EU péči o onkologické pacienty a zajištění dostupnosti nejmodernějších léků ve všech zemích - i těch pro léčbu vzácných onemocnění. Jako jedno ze stěžejních témat označil také zdravotnickou pomoc Ukrajině. Hodlá se zaměřit také na očkování a to nejen proti covidu-19.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 12:17|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Pandemie ve světě: Anglie odkládá roušky, Evropa schválila první tabletu proti koronaviru

Anglie od čtvrtka ruší velkou část opatření proti šíření koronaviru, nově tak není povinné nosit na veřejných místech roušky nebo se prokazovat takzvanými covidpasy. Dosud nejvyšší přírůstky pozitivně testovaných hlásí Rakousko, Německo či Polsko. Švédsko nevydá doporučení k očkování u dětí od pěti do 11 let. Evropská léková agentura dala zelenou nasazení antivirotika paxlovid v EU. Moderna zahájila klinické testy nové verze vakcíny, která má být zaměřená na vysoce nakažlivou variantu omikron.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 17:18|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Pandemie ve světě: Němečtí poslanci schválili povinné očkování proti covidu pro zdravotníky

Nejpozději k 15. březnu 2022 musí být zdravotníci, pečovatelé a záchranáři v Německu očkovaní proti nemoci covid-19, případně být z infekce vyléčeni. Rozhodli o tom poslanci Spolkového sněmu, kteří výjimku udělili pouze osobám, které ze zdravotních důvodů vakcinovány být nemohou. Izrael prodloužil přísná cestovní omezení včetně zákazu vstupu cizincům do země.
10. 12. 2021|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Pandemie ve světě: Evropské země kvůli nákaze zpřísňují opatření, Rakousko zahajuje uzávěru

Řada evropských zemí kvůli stále rychlejšímu šíření nákazy koronavirem podstatně zpřísní restrikce. Rakousko zahájilo uzávěru, během které smějí lidé opouštět domov jen v nejnutnějších případech, a uzavře se pro turisty. Sasko zavírá bary, kluby a ruší vánoční trhy, Slovensko a Řecko výrazně ztíží život neočkovaným. Vakcíny proti covidu pro děti by měly státy Evropské unie dostat 20. prosince. Premiéři Nizozemska a Belgie odsoudili víkendové protesty proti opatřením, které v obou zemích probíhaly.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 22:15|

Vědci jsou na stopě toho, proč některé vakcíny mohou způsobovat srdeční potíže

Už několik zemí zaznamenalo, že mezi vedlejšími účinky vakcín proti covidu-19 mohou být některé srdeční choroby, zejména myokarditida a perikarditida. Vědci sice zatím nebyli schopní popsat proč přesně, ale tento fenomén stále intenzivněji zkoumají – zejména proto, že se možnost očkování rozšiřuje na mladší a mladší ročníky.
13. 11. 2021|