TÉMA

Zdravotník

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Nemocnice Na Pleši zaplatí 15 milionů korun za fiktivní hospitalizace, soud souhlasil s dohodou o vině a trestu

Krajský soud v Praze uznal Nemocnici Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku vinnou z podvodného vykazování péče. Souhlasil s patnáctimilionovým trestem, na kterém se nemocnice dohodla se státním zastupitelstvím. Způsobenou škodu přes 19 milionů korun zařízení již zdravotním pojišťovnám uhradilo. Soud schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zastupitelstvím a nemocnicí, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
25. 9. 2023|

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Soud snížil trest muži, který obvinil plzeňskou nemocnici ze zabíjení pacientů s covidem

Odvolací Krajský soud v Plzni v úterý zkrátil podmíněný trest Pavlu Hlávkovi, který je obžalován za slova o zabíjení pacientů s covidem ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pětašedesátiletému muži letos Okresní soud v Plzni vyměřil trest 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy a za pomluvu. Uložil mu také povinnost omluvit se nemocnici a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi. Odvolací soud mu trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 16:23|

Najít lékaře je těžké, v Karlovarském kraji situaci nevyřešily ani vysoké náborové příspěvky

Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí desítky zaměstnanců. Situaci komplikuje i doba letních dovolených. Zdravotníci tak musejí často pracovat přesčas. Vedení kraje už několik let nabízí novým lékařům náborové příspěvky. Nemocnice to vnímají jako výraznou pomoc, navíc je využívá i Zdravotnická záchranná služba. U některých specializací ale nepomůžou ani benefity, lékařů v regionu je totiž málo.
20. 7. 2023|

Ukrajinští zdravotníci získávají z Česka mnoho vybavení, které nutně potřebují k záchraně životů na frontě

Česká pomoc směřující na Ukrajinu představuje mimo jiné automobily a specializované zdravotnické vybavení. Jedná se například o ohřívače krve, defibrilátory nebo plicní ventilátory. Další sbírky dávají dohromady sami Ukrajinci – zpravodaj David Miřejovský na Ukrajině natáčel se ženou v důchodovém věku i mladým Kirilem a jeho kocourem, kterého mladík využívá jako maskota své kampaně.
26. 4. 2023|

Sušickou nemocnici by mohl provozovat Plzeňský kraj, záměr podpořili radní

Radní Plzeňského kraje v pondělí schválili záměr, podle kterého by hejtmanství provozovalo městskou nemocnici v Sušici. Podmínkou je, aby Sušice bezúplatně převedla nebo darovala kraji movitý i nemovitý majetek nutný k provozování nemocnice. Pokud by tam skončily zdravotní služby, byl by majetek bezúplatně převeden zpět městu. Provozování nemocnice krajem by začalo nejdříve v lednu 2024 a musí ho ještě projednat zastupitelstva kraje i města Sušice, řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Zařízení se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 13:32|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

Křečkovi se nelíbí komunikace s dětmi na psychiatriích

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění ombudsmana Stanislava Křečka zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní. Pracovníci kanceláře veřejného ochránce práv absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, souhrnnou zprávu z návštěv Křeček zveřejnil na svém webu.
7. 12. 2022|

Policie zveřejnila záběry muže, který podle ní zdravotníkům v Kladně poničil auta

Policie České republiky na svém webu zveřejnila kamerové záznamy, které zachycují ničení aut zdravotníků v areálu kladenské nemocnice. Na záběrech je muž, který je podle policie hlavním podezřelým. Kriminalisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po jeho totožnosti, uvedla na webu policejní mluvčí Michaela Richterová.
17. 12. 2021|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

Reportéři ČT: Krize v dětských psychiatrických ústavech trvá. Pomoc potřebuje víc dětí, ale chybí personál

Dětská psychiatrie v Česku zažívá krizi. Během pandemie covidu vzrostl počet dětí, které potřebují odbornou psychiatrickou pomoc. Nejdříve jim chyběly sociální vazby a pravidelný řád, po návratu do školy se zase hroutily pod náporem povinností. Ve zvýšené míře se děti potýkají s depresemi, mentální anorexií či sebepoškozováním, víc je i myšlenek na sebevraždu. Dětské ústavy bojují o přežití, chybí jim totiž personál. Krach největší dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se ale nakonec podařilo odvrátit. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
2. 11. 2021|

Odměny za druhou vlnu záchranáři z většiny krajů se zpožděním dostali. Karlovarští zatím jen část

Většině záchranářů už přišlo slíbených 120 tisíc korun za mimořádné nasazení během druhé vlny pandemie. Zbytek, s výjimkou Karlovarského kraje, by měl peníze dostat do konce července. ČT to potvrdil ředitel asociace záchranných služeb Marek Slabý. Záchranka v Karlovarském kraji dala zatím kvůli neshodám s pojišťovnami zaměstnancům jen část peněz. Záchranáři odměnu očekávali už v červnu, výplata se ale kvůli administrativě ve většině krajů o měsíc opozdila.
14. 7. 2021|

168 hodin: Státní úředníci dostali mnohonásobně vyšší odměny než zdravotníci, hradní kancléř přes 800 tisíc

Odměny za covidový rok 2020, na které museli zdravotníci čekat několik měsíců, dostali prominentní státní úředníci hned. Navíc zdravotníci dostali 75 tisíc korun, odměny úředníkům šly často ke statisícům. Organizace Hlídač státu sesbírala údaje o platech a odměnách z desítek státních institucí. Rekordmanem je mezi úředníky hradní kancléř Vratislav Mynář, a to i přesto, že má za sebou několik skandálů a stíhá ho policie.
14. 6. 2021|

Přibývá zdravotníků, kteří vyhledávají pomoc psychoterapeutů

O pětinu se v posledních dvou měsících zvýšil počet zdravotníků, kteří potřebují pomoc psychoterapeuta. Uvedla to organizace Dělám, co můžu. Jedním z důvodů je kromě vyčerpání také frustrace a bezmoc z toho, že velké části pacientů nemohou pomoci. Lékaři také podle organizace nejsou zvyklí vídat tolik umírajících.
2. 4. 2021|

Český červený kříž školí vojáky, aby mohli pomáhat jako ošetřovatelé

Základy ošetřovatelství vštěpují odborníci Českého červeného kříže (ČČK) stovkám vojáků, kteří se poté po celé republice zapojí do pomoci zdravotníkům v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Organizace se jich chystá na pobočce v Olomouci a v Praze proškolit na pět stovek. Vojáci budou pomáhat na pozici ošetřovatelů a podle školitelů bude v praxi využita především jejich fyzická síla.
16. 11. 2020|