TÉMA

Hospody

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Českou pivní kulturu chce svaz dostat na seznam UNESCO

Výrobci piva usilují o zápis české pivní kultury na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
23. 5. 2023|

Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.
31. 5. 2022|

Gastro stále strádá. V centrech měst restauracím scházejí turisté

Zhruba desetina restaurací podle Svazu obchodu a cestovního ruchu skončila v důsledku pandemie a restrikcí. Majitelé podniků zejména v centrech měst bojují s nedostatkem turistů, kteří jsou často ochotni víc utrácet. I když se nyní část strávníků vrací, je jich stále méně než před vypuknutím nákazy.
13. 6. 2021|

Hygienici kontrolují restaurace, zaměřují se na hosty i provozovatele

V posledních dvou týdnech hygienici zkontrolovali v hospodách, barech či restauracích kolem sedmnácti set lidí. Pochybení, jako je nedodržení lhůty v případě očkování proti covidu-19 nebo chybějící test, zjistili podle ministerstva zdravotnictví zhruba v deseti procentech případů. Až na výjimky jsou prohřešky řešeny domluvou.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 20:30|

Zatkněte ho U Kalicha, ale možná bude U Fleků či U Vejvodů. S dobrým vojákem Švejkem po pražských hospodách

Od vydání první části románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války uplynulo sto let. Jaroslavek Hašek hlavního hrdinu představuje jako milovníka piva i jitrnic a veselého patrona, který je v pražských pivnicích jako doma. Mnoho pohostinství, kterými Švejk prošel, již zaniklo, některá ale v Praze zůstávají v provozu dodnes. Galerie fotografií ze současnosti ukazuje místa, která byla Jaroslavu Haškovi i jeho slavnému dobrému vojákovi blízká.
13. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 10:35|

Restaurace nespasí výdejní okénka ani vaření pro školy, upozorňuje asociace

Stravovací zařízení, která kvůli nucenému uzavření čelí vysokým ztrátám, nemůže zachránit prodej přes výdejní okénka. Ta vytváří tržbu mezi deseti a patnácti procenty, podniky při této formě přípravy jídel mají ale vyšší náklady. Cestou není ani vaření pro školy za ceny, které stanoví úředníci od stolu, upozornil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.  Gastronomické odvětví tak každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun, uvedl za výzkumnou společnost Nielsen Jakub Špika.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 15:00|

Pivovary se připravují na propouštění, přichází o tržby, ukazuje průzkum

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi dvaceti a čtyřiceti procenty, nejmenší i o více než padesát procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 13:05|