TÉMA

Shannon Walkerová

Ruští kosmonauti začali opravovat díru na vesmírné stanici. Využijí pryskyřici

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené z pryskyřice severoafrických jehličnanů, aby hermeticky utěsnila trhlinu v přechodové komoře ruského modulu Zvězda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na hovory vedené mezi kosmonauty na oběžné dráze a pozemním řídícím střediskem. Práce na utěsnění modulu začala v pondělí a hotovo by mělo být v pátek.
2. 3. 2021|

Kosmický náklaďák Cygnus donesl na vesmírnou stanici kyslík i parmezán

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu.
22. 2. 2021|

Vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty dorazila k ISS

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v úterý v 05:01 SEČ dorazili čtyři astronauti na palubě vesmírné lodi Crew Dragon vyvinuté soukromou společností SpaceX. Jde o první plnohodnotnou misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností, na níž se podílí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
17. 11. 2020|

Začíná nová éra kosmonautiky: K ISS nese posádku Crew Dragon od SpaceX. Elon Musk tím zahájil soukromou linkovou dopravu do kosmu

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v noci na pondělí (1:27 SEČ) odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Na palubě vesmírné lodi Crew Dragon jsou čtyři astronauti, kteří by po 27hodinovém letu měli dorazit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
16. 11. 2020|