TÉMA

Havlíčkobrodsko

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Nejvyšší soud částečně otevřel kauzu pádu mostu ve Vilémově

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad čtyřmi lidmi, kteří dostali podmíněné tresty kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Odvolací soud musí znovu řešit, zda a jak se jejich jednání na pádu mostu podílelo. ČT to řekla mluvčí Kateřina Podeszwová z královéhradeckého krajského soudu. Naopak dovolání odsouzeného stavbyvedoucího Romana Bednaříka Nejvyšší soud odmítl. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
12. 2. 2024|

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:01|

Ministerstvo apeluje na omezení kontaktů. V sobotu ale lidé vyrazili do obchodů i na hory

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo o pět bodů na 69, což stále odpovídá čtvrtému stupni rizika. V něm je země už sedmý den. V polovině regionů aktuálně situace odpovídá dokonce nejhoršímu pátému stupni. Za zhoršením indexu je růst reprodukčního čísla na 1,22. Velký zájem je pak o antigenní testy před Vánoci.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 19:37|

Od středy mohou obchody prodávat až do 21 hodin, omezí se ale počet lidí v nich

V obchodech bude od středy v rámci boje s koronavirem platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních, informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na druhou stranu se ale může prodloužit otevírací doba, která bude sjednocena nově se zakázem vycházení – tedy do 21 hodin. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na brífinku po jednání vlády uvedl, že policisté pozdní nákupy budou tolerovat. Kabinet na jednání také schválil, že svateb, pohřbů a bohoslužeb se smí od středy zúčastnit patnáct osob.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 21:46|