TÉMA

Vyučování

Sokolov láká nové učitele na finanční příspěvky a výhodné bydlení

Karlovarský kraj patří podle pedagogické komory již několik let mezi regiony s nejvyšším počtem nekvalifikovaných učitelů základních škol. I to je jeden z důvodů, proč Sokolov trpí nedostatkem pedagogů a hledá nové. Nabízí jim náborový příspěvek. Ze svého rozpočtu na to vyčlenilo město milion korun.
14. 7. 2023|

Počty s vodou po kotníky. Filipínští žáci se po dvou letech vrátili do lavic, povodním navzdory

Po více než dvou letech pandemických omezení se filipínské děti vrátily do školních lavic. A to navzdory tomu, že tropické deště zatopily školní budovy. Prezenční výuka nicméně vydržela jen jediný den. Zhoršující se počasí totiž přimělo úřady výuku znovu přerušit. V oblasti hrozí silné povodně a sesuvy půdy.
23. 8. 2022|

Ministerstva řekla, jak mají vypadat kurzy češtiny pro uprchlíky. Uhradí je úřady práce

Ministerstvo školství zveřejnilo požadavky na podobu jazykových kurzů češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny. Provozovatelé mohou začít žádat o akreditaci. Vyřizování tohoto povolení se zjednoduší. Jazykovou přípravu pak uhradí úřady práce z evropských peněz na podporu zaměstnanosti, informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Resorty práce a školství vyzvaly vzdělávací instituce, aby kurzy připravily a o akreditaci žádaly.
9. 5. 2022|

Plaga je proti dalšímu plošnému zavírání škol, přineslo dlouhodobou ztrátu

Školní třídy se opět zaplnily a zároveň začala platit řada protiepidemických opatření, která mají zabránit návratu k distančnímu vzdělávání. Výsledky screeningového testování v prvních dvou týdnech rozhodnou o tom, jak se školní rok bude vyvíjet dál. Plošnou uzávěru ministr školství Robert Plaga (za ANO) odmítá. Do budoucna by chtěl více skloubit distanční a prezenční vyučování nebo redukovat vzdělávací obsah.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 20:14|

Během pandemie se mění vzdělávání, roste zájem o to individuální a odklady

V mateřských školách v minulém školním roce ubyla pětina dětí mladších tří let a na úrovni základních škol narostl zájem o individuální vzdělávání a o odklad povinné školní docházky. Důvodem může být i epidemie covidu-19, kvůli které se někteří rodiče rozhodli nechat děti doma. S daty přišel v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
31. 8. 2021|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Téměř pětina základních škol ztrojnásobí počet hodin informatiky. Žáky čeká programování a práce s daty

Rozšířená výuka informatiky čeká od nového školního roku děti v 827 základních školách. Všech 4214 základních škol v republice pak musí novou podobu informatiky zavést na prvním stupni nejpozději od září 2023, na druhém pak o rok později. ČT o tom informoval Národní pedagogický institut (NPI), který školy na změny připravuje. Předměty jako třeba dějepis nebo prvouka se naopak můžou vyučovat méně hodin. Novou podobu výuky informatiky si navíc nejprve musí osvojit samotní učitelé, stovky už prošly školením, další desítky na ně teprve čekají.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 18:30|

O doučovací kempy pro školáky je zájem, ministerstvo zatím řeší jejich financování

Ministerstvo školství řeší projekty doučovacích kempů, děti ze základních škol tam mají dohánět látku, kterou zameškaly při distančním vzdělávání. Účast má být zdarma. Ministerstvo školství může zatím dotovat jen část z nich, o dalších penězích chce vyjednávat. K jejich pořádání se hlásí asi čtyři sta organizací.
31. 5. 2021|

Po obnovení výuky ve školách by žáci mohli rotovat. Mluví se o 12. či 19. dubnu

Třídy prvního stupně základních škol by se po znovuotevření měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Termín pro návrat musí určit ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí o částečném návratu žáků do škol by však podle Plagy mělo padnout do Velikonoc, pokud by se školy mohly znovu otevřít 12. dubna. Plošné opakování ročníku není podle ministra na místě.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 20:39|

Ostravský soud zamítl dvě žaloby požadující obnovení běžné výuky

Dvě správní žaloby studentů zamítl Krajský soud v Ostravě. Po svých základních školách požadovali obnovit denní formu vzdělávání. Podle soudu školy nevystupují v postavení správního orgánu a nemohou tak o obnovení výuky samostatně rozhodovat. Soud se zároveň odmítl zabývat možnou protiústavností vyhlášení nouzového stavu, uvedl, že jej není oprávněn řešit. Ostravský krajský soud tak rozhodl opačným způsobem než Městský soud v Praze.
25. 2. 2021|

Studenti a učitelé si častěji stěžují na bolavá záda a migrény, problém je v distanční výuce

Bolavá záda, migrény nebo potíže s ploténkami. Učitelé i studenti teď více vyhledávají služby ambulantních fyzioterapeutů. Podle nich je za tím nevhodné sezení u počítače při domácí výuce. Tam totiž chybí ergonomické židle, prodlužuje se doba strávená před obrazovkou a ubývá pohybu. Alarmující je podle fyzioterapeutů výskyt těchto problémů i u mladších dětí. Potvrzují to jak oslovení fyzioterapeuti, tak jejich unie.
15. 11. 2020|