TÉMA

Raman Bandarenka

Běloruský soud poslal do vězení novinářku za článek o smrti aktivisty Bandarenky

Běloruský soud poslal novinářku opozičního serveru Tut.by Kacjarynu Barysevičovou na šest měsíců do vězení za vyzrazení lékařského tajemství. Novinářka zveřejnila informace z lékařské zprávy týkající se aktivisty Ramana Bandarenky, který zemřel po surovém zbití neznámými muži, jež podle opozice patřili k bezpečnostním složkám režimu. Údaje v lékařské zprávě vyvracejí oficiální verzi vyšetřovatelů. Soud v případu potrestal také lékaře záchranné služby Arcjoma Sarokina, který novinářce zprávu poskytl. Udělil mu dvouletý podmíněný trest.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 21:35|

Bělorusové „šli ven“ uctít zemřelého aktivistu. Policie zatkla přes tisíc lidí

Běloruská policie během nedělních protestů v zemi zatkla více než tisícovku lidí, mezi zatčenými jsou i novináři. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje lidskoprávní organizace Vjasna. Lidi, kteří vyšli do ulic v mnoha běloruských městech, včetně Minsku a Brestu, spojovalo heslo „Jdu ven“. Byla to poslední slova aktivisty Ramana Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 23:36|

Podle běloruských úřadů měl zemřelý aktivista otravu alkoholem, lékaři to však odmítají

Běloruský vyšetřovací výbor tvrdí, že aktivista Raman Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku, měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu, informuje server Tut.by. V reakci na jeho úmrtí vyšly podle agentury AFP do ulic tisíce lidí. Evropská unie smrt běloruského aktivisty a umělce odsoudila a pohrozila přijetím dalších sankcí.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 20:59|

Běloruský aktivista zemřel poté, co jej zmlátili maskovaní muži. Podle opozice šlo o spolupracovníky režimu

V nemocnici v Minsku zemřel běloruský aktivista Raman Bandarenka, kterého ve středu brutálně zmlátili neznámí maskovaní muži. Bandarenka se s nimi dostal do potyčky poté, co muži chtěli strhnout vyvěšenou bílo-červeno-bílou vlajku. Podle nezávislého serveru tut.by i některých opozičních představitelů se patrně jednalo o spolupracovníky režimu Alexandra Lukašenka.
12. 11. 2020|