TÉMA

Lékařka

Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|

Soud potvrdil podmínky v případu chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu

Pobočka krajského soudu v Pardubicích ve středu zamítla odvolání lékařky, zdravotní sestry i státního zástupce v případu chlapce, který po komplikacích po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Lékařka Martina Šípková dostala za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Sestře Barboře Špásové za stejné provinění soud uložil šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem, uvedla mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. Rozsudek je pravomocný.
25. 1. 2023|

Ukrajinky se v Česku zapojují do práce, mohou tak státu splatit náklady na jejich integraci

Iryna, Yulia a Inna jsou tři z mnoha vzdělaných ukrajinských žen, které po útěku z Ukrajiny našly v Česku uplatnění ve svých oborech. Těmi jsou učitelství, medicína a architektura. David Vondráček z Reportérů ČT zmapoval, jaké překážky jim stojí v cestě uplatnění a jak své začlenění na pracovní trh zvládají. Podle odborníků je totiž důležité, aby si vzdělaní uprchlíci co nejdříve našli zaměstnání.
10. 5. 2022|

Policie obvinila lékařku za lži o očkování. Hrozí jí osm let vězení, informují Novinky

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy pražskou lékařku. Na internetu i v dopise určeném některým veřejným činitelům mimo jiné psala, že lidé po očkování proti covidu-19 hromadně umírají. Informují o tom Novinky.cz. Lékařce hrozí až osm let vězení. Proti obvinění zatím nepodala stížnost, podle serveru se to ale dá očekávat.
21. 7. 2021|

Lékařka z Prahy sbalila batůžek a odjela pomáhat na urgentní příjem do Chebu

Nemocnice napříč Českem hlásí stav hromadného postižení osob a vytíženost lékařů je na hranici maxima. Simona Michálková, která pracuje jako anestezioložka v pražské Nemocnici Na Homolce, se i proto rozhodla ještě více pomoci. Dobrovolně přijela do Chebu, aby posílila provoz urgentního příjmu, který je neustále pod tlakem nových pacientů.
6. 3. 2021|

Praktická lékařka naočkovala už přes tisíc lidí. Zvládli bychom celou republiku, tvrdí

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji už zdravotníci aplikovali v součtu téměř 67 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Více než tisícovku lidí naočkovala praktická lékařka Šárka Mostýnová, patří díky tomu v celé republice k vůbec nejaktivnějším.
11. 2. 2021|

Zemřela Valja Stýblová. Lékařce a spisovatelce bylo 98 let

Ve věku 98 let ve čtvrtek zemřela lékařka a spisovatelka Valja Stýblová. V polovině 70. let stála u zrodu první jednotky neurologické intenzivní péče v tehdejším Československu. Kromě odborných publikací, zaměřených na postižení nervového systému průmyslovými škodlivinami a akutní stavy v neurologii, napsala více než dvě desítky beletristických knih, většinou z lékařského prostředí.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 22:24|