TÉMA

Spisovatelka

Zemřela americká spisovatelka Joan Didionová. Bylo jí 87 let

Americká spisovatelka, novinářka a esejistka Joan Didionová, jejíž knihy jsou známé i z českých překladů, ve čtvrtek zemřela ve věku 87 let. S odvoláním na jejího nakladatele o tom informovala agentura AP.
23. 12. 2021|

Filmy a seriály o spisovatelích zvyšují jejich popularitu. Božena pomůže i ve školách, tvrdí učitelka

Spisovatelé a jejich životy se často stávají námětem filmů či seriálů, jde totiž o velmi komplikované osobnosti a mnohdy s pohnutými osudy. S filmovým zpracování může jejich literární odkaz získat nový život – a k umělcům přivést novou generaci čtenářů. Česká televize nedávno uvedla minisérii Božena, která vypráví o životě první české spisovatelky Boženy Němcové. Poslední díl seriálu odvysílá ČT v neděli.
23. 1. 2021|

Nemyslím si, že dnes jsou lidé více odcizení, než bývali, říká spisovatelka Petra Soukupová

Spisovatelka Petra Soukupová vydává novou knihu Věci, na které nastal čas. Román o úskalích a nástrahách rutiny v rodinných vztazích je komponovaný jako soubor kratších povídek, které se skládají v delší příběh. V jeho centru stojí rozpadající se vztah.
30. 11. 2020|

Zemřela Valja Stýblová. Lékařce a spisovatelce bylo 98 let

Ve věku 98 let ve čtvrtek zemřela lékařka a spisovatelka Valja Stýblová. V polovině 70. let stála u zrodu první jednotky neurologické intenzivní péče v tehdejším Československu. Kromě odborných publikací, zaměřených na postižení nervového systému průmyslovými škodlivinami a akutní stavy v neurologii, napsala více než dvě desítky beletristických knih, většinou z lékařského prostředí.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 22:24|