TÉMA

Nanoroušky

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Dezinfekce snižuje účinnost některých respirátorů, rozhodující je nanovrstva

Nutná investice do respirátorů vede k tomu, že se je lidé mohou snažit různými způsoby čistit. Dezinfekce ale není vhodná pro všechny typy ochranných pomůcek, jejich účinnost se tak může naopak významně snižovat. Škody může napáchat také čištění teplem.
26. 2. 2021|

Policie dohlíží na nošení respirátorů. Nejasnosti ale vyvolává, jak rozeznat nanoroušku od obyčejné

Od čtvrtka nestačí jako ochrana dýchacích cest běžná látková rouška. Jestli lidé dodržují povinnost nosit respirátory nebo nanoroušky, kontrolují policisté a strážníci. Po prvním dnu si však stěžovali na to, že těžko mohou rozlišit, zda to, co mají lidé nasazené, opravdu splňuje požadavky stanovené ministerstvem zdravotnictví.
25. 2. 2021|

V Pardubicích nakoupili falešné nanoroušky pro první linii. Na podvod přišli v Liberci

Mají před koronavirem ochránit mnohem lépe než běžné či textilní roušky a jejich účinek má být až na úrovni nejdokonalejších respirátorů. Expertiza Technické univerzity v Liberci (TUL) ale potvrdila, že takzvané nanoroušky vesměs dovážené z Asie ve skutečnosti žádný nanomateriál neobsahují. Dopady to může mít vážné, roušky už jsou v oběhu.
13. 11. 2020|