TÉMA

Aktivismus

Žádná marmeláda a Mona Lisa za sklem. Muzea a galerie se chrání před útoky aktivistů

V Evropě přibývá útoků klimatických aktivistů na umělecká díla. V Louvru polili Monu Lisu polévkou, v Drážďanech se přilepili k rámu Sixtinské madony a v Madridu je lepidlo spojilo s obrazem Francisca de Goyi. Instituce, včetně Národní galerie Praha, proto zvyšují bezpečnostní opatření. Podrobnosti o všech sdělit nemůžou, pokud mají být účinná, ale některá omezení, jako speciální skla před obrazy nebo kontrola obsahu tašek, viditelná jsou.
27. 2. 2024|

Výrok Peterkové o otravě ve vinohradské nemocnici byl nelogický a zmatený, napsal žalobce a případ odložil

Státní zástupce odložil trestní oznámení na Janu Peterkovou, která v červnu řekla, že se ji ve vinohradské nemocnici v Praze pokusili otrávit. Podle nemocnice mohla aktivistka šířit poplašnou zprávu. Žalobce ale její výrok označil za recesi, nadsázku nebo snahu získat pozornost za každou cenu. Uvedl to v dokumentu, který získala Česká televize. Peterková byla v jiné kauze za šíření poplašné zprávy odsouzená k podmínce, v dalším případu čelí obvinění. Vinu dlouhodobě odmítá.
14. 11. 2023|

„Klimatických ničitelů obrazů“ je pár, ale jsou vidět. Studie nastínila radikální hnutí s hlubokými kořeny

Od roku 2022 se mimo jiné ve světových galeriích objevil nový fenomén. Většinou mladí lidé, kteří se označují jako klimatičtí aktivisté, poškozují nejrůznější umělecká díla. Tvrdí, že cílem protestu je upozornit na lidmi způsobenou klimatickou změnu a v důsledku tak zlepšit situaci lidstva. Jejich činnost se dostává na přední stránky médií, ale většinou jen popisně, případně v komentářích. Vědci se v nové práci pokusili věcně přiblížit strukturu, cíle a taktiku tohoto hnutí.
21. 9. 2023|

Klimatičtí aktivisté stupňují své akce. Na Poslední generaci se zaměřila velká policejní razie

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace letos výrazně stupňují své nátlakové akce. Organizace je aktivní především v Německu, Itálii a Rakousku, kde často blokuje dopravu. Její členové se snaží strhnout pozornost třeba i poškozováním historických památek či uměleckých děl. I v tradičně pro-ekologických městech, jako jsou Berlín a Vídeň, ale roste kritika hnutí. Nátlakové akce podle některých politiků i obyvatel už překročily únosnou mez. A snahy reagovat na klimatické změny naopak podkopávají.
26. 5. 2023|

Londýnský soud potrestal aktivisty za poškození rámu van Goghova obrazu

Dva klimatické aktivisty, kteří se na protest proti těžbě ropy přilepili k obrazu malíře Vincenta van Gogha, uznal londýnský soud vinnými. Čtyřiadvacetiletá aktivistka Emily Brocklebanková v úterý dostala podmíněný trest 21 dní vězení s šestiměsíčním odkladem. Podléhá šestitýdennímu zákazu vycházení, během něhož bude sledována pomocí elektronického náramku. Výše trestu pro jejího 22letého kolegu Xaviera Gonzales-Trimmera zatím nebyla oznámena, uvedla agentura DPA.
22. 11. 2022|

30 let zpět: Policejní zásah při Velké pardubické

Před zahájením 102. ročníku Velké pardubické vnikli na závodní dráhu samozvaní ochránci koní a snažili se zabránit konání dostihu. Policie a soukromá bezpečnostní agentura po více než deseti minutách zajistily pořádek a několik aktivistů zadržely. Po opožděném startu však další výtržníci vběhli přímo pod kopyta koní před Malým vodním příkopem, a narušili tak průběh dostihu. Podle velitele vnější služby východočeské policejní správy v Hradci Králové Františka Kubáta byl zásah, při kterém byla řada zadržených zraněna, v souladu se zákonem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 10. 2022|

Ekologičtí aktivisté spouštějí noční guerillu. Vypouštějí pneumatiky a zhasínají ve výlohách

V západním světě se objevuje nový způsob působení ekologických aktivistů. Do ulic vyrážejí hlavně v nočních hodinách, vypouštějí pneumatiky u sportovních užitkových vozidel nebo zhasínají výlohy obchodů. Známí jsou pod různými jmény. Skupiny aktivistů chtějí přinutit veřejnost, aby změnila své návyky a k životnímu prostředí se chovala šetrněji.
25. 8. 2022|

Obrazem: Životní prostředí, změny klimatu a vliv počasí na planetu Zemi v roce 2021

Jaké živly ovlivnily planetu Zemi v uplynulém roce? Kde zasáhl člověk do přírody a jakým způsobem na to příroda reagovala? Kdo se snažil životnímu prostředí pomoci a co mu naopak ublížilo, ukazuje galerie fotografií pořízených v různých koutech světa.
30. 12. 2021|

Aktivisté obsadili rypadla na Teplicku a Chomutovsku, zastavili těžbu v dolech

Aktivisté brzy ráno obsadili dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup Tušimice na Chomutovsku. Po několika hodinách čtyři protestující opustili stroj v Bílině s ohledem na počasí, na druhém stanovišti dalších šest demonstrantů zůstává. Podle jejich vyjádření uniká každým dnem těžby příležitost zajistit lidem v uhelných regionech důstojnou budoucnost. Severočeské doly, jimž velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 16:45|

Blokády ve Fairy Creek. Spory o těžbu kanadských pralesů přerostly v zatýkání aktivistů

V povodí řeky Fairy Creek v kanadské provincii Britská Kolumbie se nalézají rozsáhlé lesní porosty, jejichž stáří je minimálně čtvrt tisíciletí. Kvůli kácení se loni staly předmětem konfliktu mezi těžaři a ochranáři přírody a aktivisty. Spor o kácení prastarých lesů přerostl později v několikaměsíční blokády těžařských aut, příjezdových cest a míst, kde je porost kácen. Aktivisté své protesty, které začaly loni v srpnu, v posledních týdnech zintenzivnili. Nejvyšší soud Britské Kolumbie se postavil na stranu těžařů a vyslal do oblasti policisty, což vedlo v uplynulém týdnu k více než 150 zatčením.
9. 6. 2021|

Změnila dětem jméno a teď čelí nenávisti. Altyn Kapalovová bojuje s kyrgyzským patriarchátem

Kyrgyzka Altyn Kapalovová se rozhodla porušit kulturní pravidlo a dala svým dětem takzvané patronymum odvozené ze svého jména. A způsobila tím celostátní poprask. Nyní stojí před soudem a část národa ji obviňuje z ničení tradic. O její příběh se však začaly zajímat lidskoprávní organizace a soudy nevědí, jak s případem naložit.
15. 5. 2021|

Už žádná děvka. Italské osobnosti chtějí ze slovníku smazat sexistické definice ženy

Osobnosti italské veřejné sféry od politiků po spisovatele spustily kampaň, kterou chtějí přední italský slovník donutit ke změně definice u hesla žena. Je u něj uvedeno mimo jiné na třicet označení pro sexuální pracovnici či různé výrazy pro služku. To umocňuje problém sexismu ve společnosti, píše iniciativa v dopise zveřejněném v deníku La Repubblica.
5. 3. 2021|

Saúdská Arábie propustila z vězení bojovnici za práva žen

Prominentní bojovnice za práva žen Ludžajn Hazlúlová byla po téměř třech letech za mřížemi propuštěna v Saúdské Arábii z vězení. S odvoláním na sdělení její rodiny o tom napsala agentura Reuters. Hazlúlová bojovala za právo Saúdských Arabek řídit automobil a za ukončení systému mužského opatrovnictví, který dává mužům právo rozhodovat o záležitostech žen. Podle organizací na ochranu práv a její rodiny byla ve vazbě vystavena mučení. To však Rijád odmítá.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 21:41|

Chtěla, aby ženy mohly řídit auta. Saúdskoarabská aktivistka byla odsouzena na skoro šest let vězení

Soud v Saúdské Arábii odsoudil prominentní bojovnici za práva žen Ludžajn Hazlúlovou k pěti letům a osmi měsícům vězení. Za mřížemi je už dva roky; v listopadu byl její případ předán soudu, který se zabývá teroristickými činy. Doba, kterou už strávila ve vězení, se z trestu odečte. Její propuštění požadují mezinárodní organizace i francouzský prezident.
29. 12. 2020|

Policie musela v Německu zasahovat na stromech kvůli aktivistům, kteří blokují výstavbu dálnice

U německého Stadtallendorfu protestovaly desítky aktivistů proti prodloužení dálnice A49. Ta má vést přes území lesa Dannenroeder severně od Frankfurtu, který leží v chráněné krajinné oblasti a jeho stromy jsou staré asi 250 až 300 let. Podle aktivistů část lesa spadá pod evropské předpisy na ochranu biodiverzity. Hesenská policie se nažila protest aktivistů ukončit, situaci jí ale komplikoval terén a řada protestujících se připoutala v korunách stromů. Navíc se zdá, že střety budou na místě pokračovat i v dalších dnech.
12. 11. 2020|

Historie obrazem: Ikona hudby a posel míru. John Lennon by oslavil osmdesátiny

John Lennon byl jednou z nejvlivnějších osobností 20. století. Zpěvák, básník, snílek, buřič, malíř, spisovatel a aktivista, který se stal ztělesněním mírových hnutí 60. a 70. let minulého století. Popularitu mu ale přinesla hlavně kariéra ve skupině Beatles a následná sólová dráha. Spolupráce s manželkou Yoko Ono ho přivedla k politickému aktivismu, kterému se věnoval až do své předčasné smrti. Mírové poselství a další Lennonovy myšlenky vzbuzují zájem široké veřejnosti, aktivistů i politiků i v současnosti.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 20:19|

Na večeři na Karlově mostě chce Kobza navázat a dostat ji do dalších měst i do ciziny

Půl kilometru dlouhý jídelní stůl a symbol Prahy – Karlův most. Netradiční hostina na vyhledávané památce v úterý večer symbolicky ukončila koronavirovou dobu. Její organizátor, kavárník Ondřej Kobza, akci přirovnal k rozjetému vlaku. „Nesu za to odpovědnost, třeba půjdu do vězení,“ komentoval v nadsázce situaci, kdy si na událost stěžovala hygienička. Speciální večeře chce dostat i na další mosty v Česku. Potenciál má podle něj i v zahraničí.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 09:17|