TÉMA

MFO

Zóna ČT24: Čeští vojáci působí na Sinaji už dekádu. Práci s letouny CASA ovlivňuje pouštní vedro i písek

Česká armáda na egyptském Sinaji působí již deset let. Vojáci zde pomocí letounu CASA hlídají dodržování mírové dohody mezi Káhirou a Jeruzalémem. Při své práci si museli zvyknout na práci v pouštním terénu, silné vedro, ale i všudypřítomný písek, který proniká do součástek letadla. Vedení mise si působení českých vojáků na Sinaji podle náčelníka českého generálního štábu Karla Řehky velmi cení. Podobné ohlasy zní také z Egypta nebo Izraele. Pořad Zóna ČT24 se věnoval působení českých vojáků na Sinaji.
17. 12. 2023|

Brigádní generál Kolář povede misi na Sinaji, bude velet 1150 vojákům

Brigádní generál Pavel Kolář se počátkem března stane velitelem mise MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Bude velet 1150 vojákům. S jeho ustavením do funkce v pondělí souhlasily Izrael i Egypt, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.
16. 1. 2023|

Česko podle Kulhánka nebrzdí cestování do Egypta nadměrnými překážkami

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při návštěvě Egypta řekl tamním představitelům, že Česká republika cestování do Egypta neztěžuje nadměrnými požadavky. V Káhiře se setkal s šéfem egyptské diplomacie Sámehem Šukrím a s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, kterému předal pozvání na návštěvu do Prahy, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Do Egypta ministra doprovázela podnikatelská delegace.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 19:46|

Na Sinaji se zřítil vojenský vrtulník. Mezi osmi oběťmi je i česká rotmistryně

Na Sinajském poloostrově ve čtvrtek spadl vrtulník mnohonárodnostních sil. Informovala o tom mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), k níž vrtulník patřil. Jednou z osmi obětí nehody je rotmistryně Michaela Tichá, uvedla Armáda ČR. O život přišlo také šest Američanů a jeden Francouz. Podle dosavadních informací šlo o nehodu.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 23:39|