TÉMA

Petr Vanka

Průmyslová zóna na letišti Líně se má zmenšit. Dohodu s obcemi a státem stvrdili krajští zastupitelé

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili dohodu s obcemi a ministerstvy průmyslu a dopravy o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Automobilka Volkswagen tam zvažuje výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který takzvanou gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park (SPP). Pro zmenšení zóny ze současných více než sedmi set hektarů, což je plocha vedená v krajském územním plánu, zásadách územního rozvoje, na 280 hektarů hlasovalo 29 ze 43 přítomných zastupitelů.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:26|

Letecká záchranka se z Plzeňska zřejmě přesune na Karlovarsko. Vrtulníky ale mají v kraji létat i nadále

Armádní letecká záchranná služba by měla v Plzni zůstat jen do poloviny příštího roku, pak se má přesunout do Karlových Varů. Nové místo se pro vrtulníky hledá kvůli možné stavbě gigafactory na letišti v Líních. Podle ministerstva průmyslu a obchodu, které projekt připravuje, to ale neznamená, že by Plzeňský kraj měl o letecké záchranáře přijít úplně.
16. 8. 2023|

Plzeňský kraj schválil kvůli gigafactory aktualizaci zásad územního rozvoje, obce to vítají

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili zpracování aktualizace zásad územního rozvoje. Umožní vznik strategického průmyslového parku na záložním armádním letišti Líně u Plzně, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou vláda podporuje. Maximální plocha zóny pro průmysl bude 280 hektarů, ne 700 hektarů, jak je v dosud platných zásadách, které jsou územním plánem kraje. Zmenšení požadovaly také okolní obce, jejich požadavky nebude možné obejít, řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). Obce úpravu zásad vítají.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 16:44|

Plzeňský kraj povede Ilona Mauritzová z ODS

Do čela Plzeňského kraje zastupitelé zvolili Ilonu Mauritzovou (ODS). Poslankyně a zastupitelka města Plzně byla do roku 2015 také rektorkou Západočeské univerzity. Občanští demokraté budou v regionu vládnout spolu s TOP 09, STAN a Piráty. Tato koalice má v zastupitelstvu 25 mandátů ze 45.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 13:27|