TÉMA

Jirkov

Ústecký kraj zakázal kácení starých bukových lesů i v dalších lokalitách v Krušných horách

V Krušných horách by mohla ustat těžba starých vzácných bučin. Krajský úřad Ústeckého kraje zakázal jejich kácení i v dalších čtyřech lokalitách. S majiteli lesů vedl kraj dvanáct řízení o povolení těžby od května, v osmi případech už o zákazu kácení rozhodl dříve. Informovala o tom organizace Greenpeace, České televizi to potvrdila i mluvčí krajského úřadu. Část lesa přitom údajně majitel bez povolení už vykácel.
24. 8. 2023|

30 let zpět: Eskadra smrti v Jirkově

Výbuchy, střelbou a požáry zaměřenými proti Romům se v Jirkově na Chomutovsku měla podle anonymního dopisu od 15. října ohlásit „Eskadra smrti.“ Poplašná zpráva vyvolala ve městě paniku, která se mimo jiné projevila snížením počtu romských žáků, kteří ve čtvrtek dorazili do školy. Policie na anonym reagovala navýšením policejních jednotek na celém Chomutovsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 10. 2022|

Začala demolice prunéřovské elektrárny. V místě by se mohly vyrábět baterie do elektromobilů

V pátek se začalo s demolicí jedné ze dvou uhelných elektráren v Prunéřově u Kadaně. Firma ČEZ, které zařízení patří, chce místo využít například ke stavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Plocha by měla být připravena do konce roku. Samotná demolice bude probíhat postupně. Bagry s hydraulickými nůžkami najely do areálu v pátek ráno a začaly postupně rozebírat chladicí věž číslo 6. Prunéřov I je jednou z nejstarších uhelných elektráren v Česku a je už mimo provoz. Naopak elektrárna Prunéřov II zatím ještě funguje.
13. 5. 2022|

Trolejbusy jezdí Plzní 80 let. Nebyla prvním „trolejbusovým“ městem, ale vydržely jí nejdéle

Trolejbusy se do mnoha měst, kde dnes jezdí, dostaly ve druhé polovině minulého století jako náhrada tramvají. Nebylo to tak bez výjimky, někde tramvaje nikdy nejezdily, jinde zůstaly a trolejbusy je doplnily. Zůstaly i ve dvou z nejstarších trolejbusových provozů, které letos shodně jubilují. Ten starší, pražský, by v létě oslavil 85 let od svého otevření, kdyby ovšem v 70. letech nezanikl. Kulatější výročí však slaví plzeňské trolejbusy. Provoz, který funguje vůbec nejdéle ze všech v republice, začal před 80 lety.
9. 4. 2021|

Po dvou letech oprav otevřeli v Roudnici nad Labem kulturní dům. Lidé do něj zatím nesmějí

V Roudnici nad Labem slavnostně otevírají zrekonstruovaný kulturní dům. Lidé si ho ale budou moci prohlédnout jen on-line. Město se rozhodlo ho vzápětí zakonzervovat. Jinde zas nájemci dávají výpovědi. To je příklad Děčína.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 18:31|

Některá města ruší adventní trhy. V Českém Krumlově povolí jen část stánků

Radnice po celém Česku promýšlejí, jak pojmou letošní advent zastíněný epidemií koronaviru. Některá města nabídnou trhy jen v komorní podobě, na řadě míst je ale i s doprovodným programem úplně ruší. Zbude alespoň vánoční výzdoba.
12. 11. 2020|