TÉMA

Nemocnice Milosrdných bratří

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Nemocnice plánují služby na prosinec. A často nevědí, s jakým nasazením lékařů mohou počítat

Nemocnice začaly zdravotníkům rozdávat rozpisy plánovaných směn na prosinec. Zatím nevědí, s kolika lékaři a v jakém rozsahu mají počítat. Na šest tisíc z nich už podalo výpověď z dohod o přesčasech. Připojili se tak k protestu, kterým požadují navýšení mezd a změnu zákoníku práce. Nemocnice už teď plánují případné omezování neakutní péče, především plánovaných operací.
16. 11. 2023|

Za nedostatek zdravotních sester nejvíc může fyzická náročnost, ukazuje výzkum

Za nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích může hlavně fyzická náročnost profese, vyplývá z jednoho z výzkumů institutu SYRI. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví těchto pracovníků nyní chybí až dva a půl tisíce. A to i přesto, že průměrný plat sestry se pohybuje přes padesát tisíc. Resort se chce zaměřit na to,  aby sestry obor neopouštěly. Zahájil kvůli tomu pilotní projekt, který jim má ulevit třeba i pomocí cvičení a relaxačních technik.
16. 6. 2023|

V Brně porodila žena s těžkým průběhem covidu na umělé plicní ventilaci

Lékaři z brněnské nemocnice Milosrdných bratří přivedli na svět dítě, jehož matka byla kvůli zápalu plic způsobenému covidem-19 napojena na umělou plicní ventilaci. Chlapeček se narodil na konci října, asi dva měsíce před plánovaným termínem porodu. Oběma už se daří dobře a v nejbližších dnech budou propuštěni domů.
11. 11. 2020|

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Kraus rezignoval, končí i Vodák ve Vojenské nemocnici

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus rezignoval, na svou žádost končí k 30. listopadu. Potvrdil, že jedním z důvodů, proč se tak rozhodl, je to, že chce příští rok kandidovat do Senátu. Odchází také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák, který po vlastním rozhodnutí skončí ve funkci v závěru letošního roku. V Brně už letos skončili či končí ředitelé šesti nemocnic. V případě Nemocnice Milosrdných bratří už byl vybrán nástupce, a to Pavel Piler.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 14:25|