TÉMA

Peru

Vědci popsali obřího pravěkého delfína, který žil v řece. Jeho příběh ukazuje, jak ohrožené jsou moderní druhy

Vědci v Peru prozkoumali lebku obřího říčního delfína nalezenou před pěti lety. Předpokládají, že před 16 miliony let tento druh uprchl z moře a našel útočiště v amazonských řekách. Jeho nejbližší příbuzní ale žijí až v jihovýchodní Asii. Vyhynulý druh měřil tři a půl metru, což znamená, že to byl vůbec největší říční delfín, jaký byl kdy nalezen.
21. 3. 2024|

Vědci rekonstruovali tvář „Ledové panny“. Ukázali, jak vypadala nejslavnější mumie Peru

Archeologové představili veřejnosti plastický model, který ukazuje, jak mohla za svého života vypadat nejslavnější mumie z Peru. Dívka z říše Inků celosvětově známá jako Juanita nebo také Ledová panna byla před více než pěti sty lety s největší pravděpodobností rituálně obětována.
27. 10. 2023|

V ekvádorském vězení zabili šest mužů, kteří byli podezřelí z vraždy kandidáta na prezidenta

V ekvádorském vězení v pátek násilnou smrtí přišlo o život šest mužů, kteří byli podezřelí ze srpnové vraždy prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Jak muži přišli o život, zatím tamní úřady nezveřejnily.
7. 10. 2023|

Dělníci objevili v Limě mumie z dob před vznikem říše Inků

Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem patnáctého století začleněna do říše Inků.
23. 9. 2023|

Ptačí chřipka míří na Antarktidu. Může tam ohrozit 100 milionů zvířat

Nová zpráva mezinárodního vědeckého týmu varuje před průnikem ptačí chřipky na nejjižnější světadíl. Tamní podmínky totiž nahrávají tomu, že by na Antarktidě tato nemoc mohla nabrat extrémně smrtící podobu.
1. 9. 2023|

Lenin z Peru zpívá K-pop v jazyce Inků. Chce upozornit na historii i diskriminaci

Peruánský zpěvák Lenin Tamayo přinesl na hudební scénu nový žánr. Podobá se jihokorejskému popu, takzvanému K-popu, ale jde o písně v kečuánštině, tedy v jazyce Inků. Jeho skladby jsou hitem na sociálních sítích, Tamayo chce svou popularitu využít především k upozorňování na historii své země a k boji proti diskriminaci, které sám čelil.
21. 8. 2023|

Státy v Amazonii utvořily alianci proti odlesňování. Zločiny proti pralesu by mohly čelit tvrdším postihům

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, uvedl brazilský tisk. Státy také chtějí spolupracovat na tom, aby amazonský prales nezačal vypouštět do vzduchu více oxidu uhličitého, než dokáže pohltit.
8. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 06:25|

Pravěký leviatan byl možná největší tvor planety. Zřejmě se v oceánech živil jako hyena

Prvenství největšího živočicha planety nedokázali plejtváku obrovskému sebrat ani ti největší dinosauři, pravěcí hadi nebo krakatice. Teď ho ale o pomyslné zlato možná připravil jiný kytovec. Tvora, který žil před desítkami milionů let u pobřeží dnešního Peru, popsala nová studie.
3. 8. 2023|

Papež míří do Portugalska na setkání katolické mládeže. Podle některých obětí chce Vatikán zahladit sexuální skandál

Papež František se příští týden chystá do Lisabonu, aby se zúčastnil světového setkání katolické mládeže. Právě v Portugalsku byla na začátku letošního roku zveřejněna šokující zpráva, která hovoří o sexuálním zneužívání tisíců dětí a mladistvých v tamní katolické církvi. Spekuluje se o tom, že papež může využít příležitosti k setkání se zástupci obětí. Taková schůzka ale zatím není v jeho oficiálním programu. Podle některých obětí je navíc setkání jen snahou Vatikánu o zahlazení aféry. Další možný skandál teď řeší v jihoamerickém Peru.
29. 7. 2023|

V Polsku se nakazily desítky koček ptačí chřipkou. Riziko pro lidi je zatím mírné

Téměř tři desítky koček v Polsku se nakazily ptačí chřipkou, informuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejsou ale zatím žádné zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla i na člověka.
18. 7. 2023|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku

Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|

Při požáru v dole na jihu Peru zemřelo 27 lidí

Při požáru v dole na jihu Peru zemřelo v sobotu 27 lidí. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na místní deník La República, podle něhož se neštěstí událo v provincii Condesuyos. Příčinou požáru byl zřejmě zkrat.
7. 5. 2023|

Peruánského exprezidenta Toleda vydali do vlasti. Čeká na soud ve stejné věznici jako jeho předchůdce a nástupce

Spojené státy vydaly bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do vlasti. V zemi čelí obvinění z korupce v oblasti stavebních zakázek. Pokud soud jeho vinu prokáže, hrozí mu až 20 let vězení. Toledo, který Peru vedl v letech 2001 až 2006, obvinění odmítá. Jeho obhájci teď pro něj žádají propuštění do domácího vězení.
24. 4. 2023|

Silné zemětřesení v Ekvádoru si vyžádalo nejméně 12 mrtvých

Nejméně 12 oběti si dosud vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu otřáslo oblastí u druhého největšího města Ekvádoru. Otřesy poškodily domy a budovy, lidé pak v panice vybíhali na ulice. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyzval obyvatele, aby zachovali klid. Bilance obětí však nemusí být konečná, protože někteří lidé podle záchranářů nejspíše uvízli pod sutinami. Otřesy byly patrné také na severu Peru.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 22:22|

V tašce opilého kurýra našla peruánská policie stovky let starou mumii

Policie v jihoperuánském městě Puno narazila na stovky let starou mumii v dodávkové termobrašně opilého muže, který pracuje jako kurýr rozvážkové služby. Informoval o tom server Infobae.
1. 3. 2023|

Spojené státy vydají exprezidenta Peru. Ve vlasti čelí obvinění z přijetí úplatků za půl miliardy

Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s vydáním bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do Peru, uvedlo nejvyšší státní zastupitelství této jihoamerické země. Toledo ve vlasti čelí obvinění z úplatkářství.
22. 2. 2023|

Ptačí chřipka zabila v Peru stovky lachtanů. Vědci se obávají, že se přizpůsobí savcům

Peru v úterý oznámilo, že na jeho území v posledních týdnech uhynulo na virus ptačí chřipky H5N1 přes 55 tisíc volně žijících ptáků a 585 lachtanů. Podle expertů jde o varovný signál, že se tato nemoc stále rychleji šíří.
11. 2. 2023|

Krvavé protivládní protesty v Peru pokračují. K pondělí si vyžádaly 58 obětí

Demonstranti v Peru požadují odstoupení prezidentky Diny Boluarteové a rozpuštění Kongresu. Od začátku loňského prosince si protesty vyžádaly 58 životů. Boluarteová znovu apelovala na členy parlamentu, aby schválili letošní předčasné volby. Kongres její návrh zamítl. Protestující v posledních týdnech zablokovali dálnice, což vedlo k přerušení dodávek potravin, pohonných hmot a dalšího základního zboží. Sobotní demonstrace v Limě si vyžádala střety s policií, která použila slzný plyn.
31. 1. 2023|

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta. Mezi prvními vybírají příští hlavu státu krajané na obou amerických kontinentech. Problém jim ovšem dělá dojíždění na konzuláty nebo ambasády. V Evropě česká diplomatická zastoupení očekávají mimořádný zájem.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 20:40|
Obrazem

Protivládní protesty v Peru neustávají, střety s policií hlásí jih země i Lima

Už sedm týdnů protestují příznivci bývalého prezidenta Pedra Castilla proti jeho nástupkyni Dině Boluarteové. Castillo byl v prosinci zbaven funkce poté, co se pokusil nelegálně rozpustit parlament a ustanovit vládu bez kontroly zákonodárců. Boluarteová se snaží situaci uklidnit řadou ekonomických balíčků, které mají pomoci v regionech nejvíce zasažených nepokoji. Protesty už mají padesátku obětí. Demonstrace začaly na jihu země, postupně se ale rozšířily do dalších oblastí včetně hlavního města Limy.
25. 1. 2023|

V Peru se opět střetli protivládní demonstranti s policií, desítky lidí utrpěly zranění

Při protivládních protestech v Peru se demonstranti v pátek večer po celé zemi opět dostali do ostrých střetů s policií. Při potyčkách bylo zraněno více než padesát lidí, někteří z nich vážně, uvedla agentura Reuters. V hlavním městě Limě použili policisté proti demonstrantům slzný plyn, odpůrci vlády házeli kamení, ukázaly záběry v místní televizi. Při protestech, které trvají od prosince, už pět desítek lidí zahynulo.
21. 1. 2023|

„Jsme úplně ztraceni.“ Zapomenutí Peruánci chtějí zbořit systém v čele s elitářským kongresem

Peru hýbou největší nepokoje za poslední dekády. Rozbuškou bylo sesazení a uvěznění „lidového“ prezidenta Pedra Castilla, kořeny protestů však sahají hlouběji. Peru zažilo šest prezidentů za šest let a drtivá většina lidí nevěří parlamentu – kongresu, který je podle nich elitní, zkorumpovaný a bojuje s hlavou státu o moc. Podle expertů krize odráží i obří propast mezi bohatými v Limě a chudými farmáři a původními obyvateli z venkova. „Zapomenutí“ Peruánci odmítají Castillovu nástupkyni Dinu Boluarteovou a žádají nové volby. Podle pravice se demonstranti chovají jako teroristé; v ulicích už zahynuly desítky lidí.
18. 1. 2023|

Peruánská prezidentka se omluvila za smrt desítek lidí při protestech, odstoupit ale nehodlá

Peruánská prezidentka Dina Boluarteová se v projevu k národu omluvila za smrt desítek lidí při protivládních protestech v posledních týdnech. Prohlásila ale, že odstoupit nehodlá. V souvislosti s protesty zemřelo téměř padesát lidí.
14. 1. 2023|