TÉMA

Interview

Putinův výklad pro Carlsona u moskevských diváků propadl, píší The Moscow Times

Televizní diváci v Moskvě neměli zájem sledovat povídání prezidenta Vladimira Putina s americkým bývalým moderátorem stanice Fox Tuckerem Carlsonem. Nedostalo se ani mezi deset nejpopulárnějších televizních pořadů v uplynulém týdnu.
14. 2. 2024|

Muži s netopýrem ve znaku. Izraelci proti teroristům z Hamásu nasadili elitní jednotku Šajetet 13

Izrael už poslal do bojů proti teroristům Hamásu i speciální jednotky, včetně těch nejelitnějších. Jedné z nich se podařilo hned první den zajmout důležitého zajatce, a to během operace za nepřátelskou linií.
9. 10. 2023|

Podle Orbána není Putin válečným zločincem. Budapešť lavíruje v konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu připomněl, jak moc se jeho pohled na ruskou agresi proti Ukrajině liší od západních lídrů. V rozhovoru pro německý Bild řekl, že Vladimir Putin není válečný zločinec, Ukrajina už není suverénní stát a vojáci jí dojdou dřív než Rusku. Zopakoval, že chce hlavně mír. Vláda v Budapešti s Moskvou i přes invazi dál udržuje hospodářské a politické vztahy. Všechny sankce i pomoc napadené zemi ale nakonec vždy schválila.
28. 6. 2023|

Prigožin: Ukrajinci jsou jako Římané v časech prosperity, jejich armáda je jedna z nejsilnějších na světě

Majitel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v nejnovějším rozhovoru opět kritizoval ruské vojenské velení, kterému se podle něj nepovedlo naplnit cíle invaze. Z Ukrajiny se podle něj v důsledku ruského vpádu stal národ známý po celém světě a z ukrajinské armády jedna z nejsilnějších. Kritizoval také poměry v ruské společnosti, které by podle něj mohly skončit až revolucí.
25. 5. 2023|

Kvůli směřování k vyrovnanému rozpočtu jsme museli některé předvolební sliby překročit, řekl Jurečka

Strany vládní koalice SPOLU musely  podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) změnit předvolební sliby o nezvyšování daní, protože nečekaly, že se v loňském roce razantně změní ekonomická a společenská situace. „Pokud chceme splnit druhý slib, že budeme snižovat zadlužení této země a budeme směřovat k vyrovnaným rozpočtům, tak je bohužel nutné některé další sliby překročit,“ uvedl v Interview ČT 24. V pořadu vysvětloval nutnost reforem důchodů a plánované úpravy DPH, které obsahuje vládní úsporný balíček.
12. 5. 2023|

Fiala v ČT hájil úsporný balíček s tím, že myslí na chudé i na budoucnost živnostníků

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek s vládními kolegy představil návrh důchodové reformy a konsolidační balíček, jehož cílem je snížit strukturální deficit státního rozpočtu. Součástí balíčku jsou změny v dani z přidané hodnoty, zvýšení daní pro firmy, spotřebních nebo z nemovitostí, rušení řady dotací či snížení podpory stavebního spoření. Fiala plánované reformy vysvětlil v rozhovoru pro ČT24.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 23:35|

Měnit hranice silou je zcela nepřípustné, řekla Pekarová Adamová předsedům parlamentů EU

V Praze začala konference předsedů parlamentů členských států Evropské unie. Pozvání české Poslanecké sněmovny a Senátu přijaly taky delegace ze zemí, které na členství v Unii teprve čekají. Dvoudenního fóra se tak účastní také předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Zahájení přístupových rozhovorů Ukrajiny s Evropskou unií považuje za reálné šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V úvodním vystoupení podpořila setrvání u protiruských sankcí a apelovala na jejich důsledné vymáhání. Zmínila, že hlavním úkolem pro EU bude debata o dalších vztazích s Ruskem po konci války.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 19:51|

Že „rozhovor“ se Schumacherem psala umělá inteligence, přiznali až na konci. Šéfredaktorku vyhodili

Vedení bulvárního časopisu Die Aktuelle propustilo šéfredaktorku Anne Hoffmannovou kvůli fiktivnímu rozhovoru se šampionem formule 1 Michaelem Schumacherem, který vygeneroval nástroj umělé inteligence. To časopis přiznal až na jeho konci. Schumacher se na veřejnosti neobjevil od prosince 2013, kdy měl ve francouzských Alpách nehodu na lyžích a byl dlouho v kómatu.
23. 4. 2023|

Umělé inteligence nabídnou možnost vytvoření realistických avatarů zesnulých lidí

Umělé inteligence by mohly lidem částečně vrátit vzpomínky na jejich blízké, kteří už zemřeli. Vývojáři totiž pracují na digitálních avatarech, kteří budou mít díky chytrým algoritmům povahu a část zkušeností mrtvých lidí. Navzdory prvotnímu nadšení z dalšího pokroku umělé inteligence ale nyní i samotní propagátoři projektu narazili na etickou stránku věci.
20. 4. 2023|

Obsah je pro Vogue důležitější než šatník v redakci. Na první obálce byl kabát z druhé ruky, vzpomíná Běhounková

První obálka české a slovenské verze časopisu Vogue obsahovala jediný kousek oblečení. Byl jím obnošený kabát. „Podařilo se nám ukázat, že i takhle velký módní časopis může jít jiným směrem,“ vzpomíná šéfredaktorka Andrea Běhounková. V redakci v centru Prahy, kam se Vogue přestěhoval po vypuknutí pandemie koronaviru, pro pověstný šatník nabitý kousky od těch nejvěhlasnějších návrhářů není místo. „Řekli jsme si, že je pro nás důležitá kvalita obsahu, a přestěhovali jsme se do menších prostor,“ říká v podcastu Background ČT24 žena, která začínala jako politická reportérka.
23. 3. 2023|

Nejsem na tom tak špatně, ale nemůžu psát, svěřil se Rushdie v prvním rozhovoru od napadení

„Mám štěstí,“ konstatoval Salman Rushdie v prvním rozhovoru, který poskytl od srpnového napadení. Britský spisovatel indického původu tehdy utrpěl bodná zranění krku a trupu. Cítí prý ohromnou vděčnost, že přežil, svěřil se časopisu The New Yorker. Zároveň ale popsal fyzické a psychické následky útoku, včetně toho, jak je pro něj nyní obtížné psát.
7. 2. 2023|

Ukrajina si zaslouží po válce vstoupit do NATO, řekl Pavel stanici BBC

Ukrajina si zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO. V rozhovoru se stanicí BBC to řekl zvolený prezident Petr Pavel. Ukrajinská armáda bude podle něj po válce nejzkušenější v Evropě. Pavel v rozhovoru zopakoval svou podporu zbrojním dodávkám Kyjevu a jako tabu nevnímá ani poskytnutí bojových letounů. V dalším rozhovoru, pro deník Financial Times, rovněž hovořil o tom, že by se podle něj Evropská unie měla zbavit iluzí o Číně, která není „kompatibilní se západními demokraciemi.“
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 21:09|

U Pavla zřejmě nebudeme svědky ústavních excesů, odhaduje Rychetský

„Předpokládám, že už nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou nejen pro média, ale i pro politickou scénu. Chci vyjádřit naději, že uvidím na Pražském hradě hlavu státu, která má před Ústavou pokoru,“ sdělil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Interview ČT24. Zdůraznil také, že i přes vysoký zájem lidí o přímou volbu prezidenta by se dle něj mělo neustále připomínat, že rozhodující roli hraje v českém politickém systému parlament a prezident podléhá vůli vlády.
29. 1. 2023|

Hlava státu musí jednat se všemi, kteří zastávají nějaké pozice, říká kandidát na prezidenta Zima

Pokud jste ve funkci děkana, rektora, případně prezidenta, pak musíte jednat se všemi, kteří zastávají nějaké pozice, uvedl v Interview ČT24 bývalý rektor Karlovy univerzity a kandidát na funkci hlavy státu Tomáš Zima. Jako prezident by chtěl například dbát na to, aby se přírodní zákony uplatnily v běžných životech. Zdůraznil rovněž, že by vládní politici měli lépe vysvětlovat svoje kroky tak, aby neměla část společnosti potřebu v zoufalství protestovat v ulicích. O post prezidenta se uchází jako nestraník, podpořilo ho třináct senátorů. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedla Barbora Kroužková.
29. 11. 2022|

Jsem stejná jako obyčejní občané a vím, co je trápí, říká kandidátka na prezidentku Rohanová

Myslím si, že nejsem člověk, který žije v jakékoliv bublině, a přesně vím, co obyčejné lidi a firmy trápí, uvedla v Interview ČT24 prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která kandiduje na funkci prezidentky republiky. Jako hlava státu by do politiky chtěla přinést „ženský prvek“ a sama sebe označuje za spíše levicově orientovanou. O post se uchází jako nezávislá, a to na základě podpisů dvaceti poslanců. Ti už teď mandát nemají, ale svou listinu odevzdala v době, kdy ho ještě měli. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
28. 11. 2022|

Umím vyjednávat a chci spojovat protistrany, říká kandidát na prezidenta Středula

Mohu spojit lidi, o kterých bychom si často nedokázali představit, že spolu zasednou za jednací stůl, uvedl kandidát na funkci prezidenta a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Domnívá se, že jako šéf odborů může pro funkci prezidenta využít zkušenosti spojené s politickým vyjednáváním, a odmítá, že by kandidatura byla přípravou na vstup do stranické politiky. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedla Barbora Kroužková.
25. 11. 2022|

Nestojím o podporu politických stran. Hlava státu má být nezávislá, říká uchazeč o funkci prezidenta Hilšer

Nejsem proti politickým stranám, ale nechci být závislý na mocensko-ekonomických skupinách, uvedl v Interview ČT24 uchazeč o funkci prezidenta republiky a senátor Marek Hilšer, který se pokoušel post hlavy státu získat už v roce 2018. Zmínil, že podpora kampaní kandidátů od velkých ekonomických sponzorů by podle něj neumožnila budoucímu prezidentovi vykonávat úřad nezávisle. Jako hlavní téma své kampaně označuje aktivní občanství, které odmítl nazvat aktivismem. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
24. 11. 2022|

Mám co nabídnout a vím, s kým spolupracovat, říká Fischer o kandidatuře na Hrad

Na Západě se do politických bojů běžně vracejí kandidáti, když jsou přesvědčení, že mají co nabídnout, uvedl v Interview ČT24 uchazeč o funkci prezidenta republiky a senátor Pavel Fischer, který se pokusil získat prezidentský post už v roce 2018. V kampani chce stavět na diplomatické zkušenosti a odmítá, že by jeho kandidatura byla součástí politické strategie vlády Petra Fialy. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
23. 11. 2022|

Chtěla jsem být soudkyní. Myslím si, že rozhovory si to kompenzuju, říká Světlana Witowská

Vystudovala práva, v posledním ročníku se ale dala na novinařinu, u které nakonec zůstala. Světlanu Witowskou proslavily hlavně rozhovory včetně prezidentské debaty před čtyřmi roky. „Jsem zvědavá a zvídavá, takže se ráda ptám. Malinko si myslím, že jsem si v tom kompenzovala touhu být soudkyní nebo vyšetřovatelkou,“ přiznává dlouholetá moderátorka České televize, která bude od února moderovat rozhovory na Aktuálně.cz. I o tom mluví v podcastu Background ČT24.
9. 11. 2022|

30 let zpět: „Křehký" vztah premiéra Klause s prezidentem Havlem

Premiér Václav Klaus se sešel ke společné večeři s Václavem Havlem. Novinářům oba dva popsali svůj vzájemný vztah. Ze strany Václava Havla šlo čistě o informační setkání, na němž proběhla neformální výměna názorů. Václav Klaus pak svůj vztah s Václavem Havlem specifikoval v interview The New York Times, kde ho označil za křehký.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 9. 2022|

Novinařina mě nabíjí. I při dialýze jsem psala scénář k rozhovorům, vzpomíná Kalenská

Ani při ročním čekání na transplantaci ledvin a slinivky nepřestala Renata Kalenská pracovat. Naopak, novinařina ji během těžkého období držela. „Moderovala jsem i v době, kdy jsem chodila na dialýzu. Sestry se mi smály, že jsem si lehla a s počítačem na klíně jsem psala scénář,“ vzpomíná novinářka Deníku N, která se během celé kariéry zaměřuje na rozhovory. Na ty nejlepší i na ty, po kterých musela do nemocnice, vzpomíná Kalenská v podcastu Background ČT24.
30. 9. 2022|

Vezmeme si zpět vše, co nám patří, řekl Kuleba v rozhovoru pro ČT

Ukrajina nepřestane bojovat s ruskými silami, dokud opět nezíská vládu nad veškerým svým územím, včetně celého Donbasu a Krymského poloostrova, řekl v úterý v rozhovoru pro Českou televizi tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ukrajinský vrchní diplomat je v těchto dnech na návštěvě České republiky, schází se s nejvyššími ústavními činiteli Česka i mnoha svými protějšky ze zemí Evropské unie, kteří do Prahy dorazili na neformální jednání ministrů zahraničí. Hlavním tématem jejich rozhovorů je aktuální situace na Ukrajině a pomoc, kterou Kyjev od spojenců potřebuje.
30. 8. 2022|

Zdůrazňují se jen některá témata. Mluvme otevřeně o impotenci nebo menopauze, říká moderátorka Kroužková

Pojďme mluvit i o věcech minoritních, citlivých a nepříjemných. Vadí mi, že se zdůrazňují jen některá témata, říká moderátorka České televize Barbora Kroužková. Po maturitě uvažovala o práci v cestovním ruchu, nakonec se ale dala na novinařinu. Do České televize přišla dva roky před takzvanou televizní krizí, kterou považuje za nevyužitou příležitost. „Cítila jsem to jako možnost bojovat za veřejnoprávní novinařinu,“ vysvětluje v podcastu Background ČT24.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 21:00|

Rozhovor pro ruskou televizi splnil účel, říká Dominik Hašek. Jeho názory na válku četly tisíce lidí

Bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek je jednou z osobností, které prosazují sankce pro ruské sportovce kvůli invazi na Ukrajinu. Nedávno poskytl rozhovor ruské televizi Match TV, ve kterém byl vůči Kremlu velmi kritický. Televize ale rozhovor nakonec neodvysílala, přepis zveřejnil sám Hašek a koluje na internetu. V Událostech, komentářích hokejista popsal okolnosti rozhovoru. Redaktor ruské televize ho prý v dodatečných dotazech obvinil z lhaní.
3. 8. 2022|