TÉMA

Jan Marek

Ze světa do Prahy přijelo osm osobností. Převzali cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka

Eva Erbenová, Tomáš Řízek, Stanislav Brouček, Jan Marek, Jana Sommerlad, Sabine Gruša, Alessandro Catalano, David Harris a organizace Bohemian Benevolent and Literary Association jsou novými nositeli ocenění Gratias agit. Uděluje ho ministr zahraničí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Dostávají ho krajané, kteří dosáhli úspěchů ve svých oborech v zemích, kde se usadili, ale například i cizinci, kteří propagují českou kulturu.
19. 10. 2023|

V metru komínové roury, lavičky ze sloupů pro chmelnice. Architektura v osmdesátých letech často stála na improvizaci

Jak tvořili architekti v době, kdy je omezovala nabídka materiálů, strnulost systému nebo upřednostňování kvantity nad kvalitou? Improvizací se zabývá zatím poslední titul knižní edice zaměřené na architekturu osmdesátých let, již editorsky sestavili Petr Vorlík a Jan Zikmund.
30. 5. 2022|

Cestovní kanceláře vyjednávají o novém pojištění. To ovlivní i osud voucherů na zájezdy

Cestovní kanceláře právě dojednávají pojištění proti úpadku na další měsíce. Bez něj nesmějí pořádat zájezdy. Pokud se smlouvy některým firmám neprodlouží, dotkne se to i jejich klientů. Zvlášť těch, kteří dostali místo letošní zrušené dovolené poukázku na jiný termín. Místo náhradního zájezdu by pak od pojišťoven dostali zpět peníze. Celkem existují vouchery za půl druhé miliardy korun. Podle Asociace cestovních kanceláří se jich nemusí uplatnit za zhruba 200 milionů korun.
10. 11. 2020|