TÉMA

Domovy pro seniory

Na hranici chudoby žije půl milionu seniorů. Ohrožují je mimo jiné rostoucí ceny energií

V Česku momentálně žije přes dva miliony seniorů. Se stárnutím populace jejich počet roste. Většina je odkázaná jen na starobní důchod a má obavy z vysoké inflace. Životní úroveň tak u starších lidí často výrazně klesá. Na hranici chudoby jich podle odhadů žije půl milionu.
2. 10. 2022|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Pozitivních testů bylo skoro 60 tisíc. V úterý se spustí předregistrace na vakcínu od Novavaxu

Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ve středu poprvé za epidemii přesáhl 50 tisíc. Oproti předchozí středě se zhruba zdvojnásobil na 54 685. Dalších 4945 pak bylo případů reinfekce. I přesto, že nemocnice zatím léčbu zvládají, problémy vlna varianty omikron způsobuje třeba domovům pro seniory. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že předregistrace k očkování vakcínou Novavax bude spuštěna v úterý 1. února. V březnu by ministerstvo v závislosti na vývoji epidemiologické situace mohlo uvolnit některá opatření.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 18:31|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

Vojtěch navrhne nouzový stav. Podle Hamáčka stačí v některých krajích stav nebezpečí

V Česku by opět mohl být nouzový stav. Na jednání vlády navrhne jeho vyhlášení ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Informace webu iDnes.cz potvrdil mluvčí resortu Daniel Köppl. O nouzovém stavu hovořila v rozhovoru pro Český rozhlas i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, podle ní by umožnil povolat na pomoc nemocnicím mediky. Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ale zatím problémy v nemocnicích jen v některých krajích, domnívá se, že by mohlo postačit, kdyby jejich hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. S tím ale někteří krajští představitelé nesouhlasí. Česká lékařská komora navíc vyzvala i k lockdownu, čili celospolečenské uzávěře, která by snížila počet kontaktů mezi lidmi.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 19:37|

Dlouhodobě chybí zdravotní sestry, kromě nemocnic jsou potřeba v domovech pro seniory

Chybí zdravotní sestry a to nejen v nemocnicích, ale také v domovech pro seniory a dalších pobytových službách. Situaci zkomplikovala koronavirová pandemie. Sester ubylo a týmy jsou vyčerpané. Bez zdravotníků přitom péče o těžce nemocné staré lidi v domovech není možná.
21. 7. 2021|

Přibylo 2216 případů covidu, většina nemocnic se vrací k neakutním operacím

V Česku přibylo v pondělí 2216 potvrzených případů nemoci covid-19, o 360 méně než před týdnem. Naopak téměř o 11 tisíc byl vyšší proti minulému pondělí počet aplikovaných dávek očkování, zdravotníci naočkovali 66 507 lidí. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková chce, aby ministr zdravotnictví zrušil omezení vycházek klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 19:52|

Praktická lékařka naočkovala už přes tisíc lidí. Zvládli bychom celou republiku, tvrdí

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji už zdravotníci aplikovali v součtu téměř 67 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Více než tisícovku lidí naočkovala praktická lékařka Šárka Mostýnová, patří díky tomu v celé republice k vůbec nejaktivnějším.
11. 2. 2021|

Restaurace zavřely, až když přijela hlídka, a když odjela, otevřely, zlobí se Blatný. Hrozí podle něj zpřísnění opatření

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ostře kritizoval restaurace a kluby, které podle policie nedodržely v pátek večer zavírací hodinu ve 22 hodin. Varoval před návratem přísnějších opatření. V pátek ostatně bylo 4745 pozitivních testů na koronavirus, což je více než ve čtvrtek i ve srovnání s minulým pátkem. Ministerstvo zdravotnictví pro sobotu nejprve zvýšilo i epidemické skóre PES těsně pod horní hranicí třetího stupně rizika, poté ale údaj přehodnotilo a vrátilo jej na 57, tedy číslo shodné s předchozími dny.
5. 12. 2020Aktualizováno5. 12. 2020, 20:14|

Rizikové skóre zůstává na 70 bodech. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni, míní Blatný

V úterý přibylo přes čtyři tisíce nakažených, do středečního odpoledne pak téměř dva a půl tisíce. Rizikové skóre, podle kterého se mají uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75. Některá rozvolnění začínají platit už od středy. Část žáků se vrátila do škol. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může účastnit 15 lidí. Resort zdravotnictví také připravil návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 20:39|

Koronavirus se v domovech pro seniory nešíří tak rychle, ukazuje testování

První výsledky státem nařízeného plošného testování v domovech pro seniory podle úřadů ukazují, že covid-19 se v nich nešíří tak rychle. Data ještě nejsou úplná, celorepubliková akce nabrala zpoždění. Antigenní sady také nejsou tak spolehlivé jako klasické PCR testy, odběry se mají opakovat po pěti dnech.
17. 11. 2020|

Domovy pro seniory dál čekají na dodávku testů. Mají je plošně použít u 160 tisíc lidí

Do skladů dodavatele v pondělí dorazila první zásilka sad antigenních testů určených pro testování v domovech pro seniory. Dohromady jich mají být dva miliony. Společnost je okamžitě začala rozdělovat a první auta vyrazila do domovů už odpoledne. Předpokládá se ale, že je bude rozvážet až do konce týdne.
9. 11. 2020|