TÉMA

Tigraj

Při náletu na uprchlický tábor v Tigraji zahynulo přes padesát lidí, píše Reuters

Při pátečním náletu na uprchlický tábor ve státě Tigraj na severu Etiopie zahynulo zřejmě 56 lidí a nejméně třicet jich utrpělo zranění. Agentuře Reuters to v sobotu sdělili dva pracovníci mezinárodní pomoci. Odvolávali se přitom na tigrajské úřady i na očité svědky. Etiopská vláda ani armáda však zatím zprávy o incidentu nekomentovaly. Podle Reuters není jasné, kdo nálet podnikl, schopnost útočit ze vzduchu však mají v oblasti pouze etiopské vládní síly.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 22:14|

Dvě tváře etiopského premiéra: Ahmed dostal Nobelovu cenu za mír, přitom chystal válku v Tigraji

Když se etiopský premiér Abiy Ahmed ujal v roce 2018 úřadu, patřila Etiopie k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa. Investoři byli nadšení z jeho slibů, že jim otevře takřka panenský trh. Po třech a půl letech ale na severu země zuří občanská válka, miliony lidí ohrožuje hladomor a plány na modernizaci padly. Sám premiér se vydal na válečné pole.
17. 12. 2021|

Účastníci bojů v Tigraji páchají válečné zločiny, uvádí zpráva OSN a etiopské komise

Všichni účastníci bojů v severoetiopské oblasti Tigraj se dopouštějí činů spadajících pravděpodobně do kategorie válečných zločinů. Uvádí to společná zpráva vydaná Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva a etiopskou komisí lidských práv.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 21:55|

V Etiopii již rok probíhá násilný konflikt. Vládní síly podnikají nálety na povstalce v Tigraji

Etnický konflikt v africké Etiopii dál zuří stranou pozornosti světa. Během několik náletů na hlavní město povstalecké provincie Tigraj umírali lidé, počet obětí je zatím neznámý. Povstalci obviňují vládní síly z úmyslných útoků na civilisty. Armáda to odmítá s tím, že útočí na budovy, kde rebelové vyrábějí a skladují zbraně.
22. 10. 2021|

Týden obrazem: Planetu sužuje extrémní počasí, Rusko cvičí armádu a hvězdný Messi se z Barcelony přestěhoval do Paříže

Podle vědců z panelu při OSN se Země ohřeje o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, otázkou pouze zůstává jak rychle. Překročení této hranice spustí nezvratné změny po celém světě. S extrémním počasím se potýkají v Kalifornii, rozsáhlé požáry ničí Řecko. V Tádžikistánu, nedaleko hranic s Afghánistánem, cvičila ruská armáda. Jeden z nejslavnějších sportovců světa Lionel Messi odešel z Barcelony do Paříže. 13. srpna si v Německu připomněli šedesáté výročí stavby Berlínské zdi. Nejen tyto události zachycuje fotogalerie zajímavých snímků uplynulého týdne.
14. 8. 2021|

Bojovníci v etiopské oblasti Tigraj přistoupili na příměří, žádají ale stažení vojáků

Bojovníci v severoetiopském státě Tigraj v neděli přistoupili na příměří, které tento týden jednostranně vyhlásila etiopská vláda. Stanovili si ale také podmínky, k nimž patří požadavek stažení etiopských vojáků z Tigraje. Odejít mají i ti ze sousedního regionu Amharsko, kteří v osmiměsíčním konfliktu podporovali armádu na straně Addis Abeby.
4. 7. 2021|

Povstalci se zmocnili centra etiopského Tigraje, jejich mluvčí odmítl příměří

Rebelové v severoetiopském státě Tigraj obnovili kontrolu nad jeho hlavním městem Mekele, což vyvolalo oslavy místních obyvatel a přimělo k útěku představitele přechodné vlády, píše zpravodajský web BBC. Etiopská vláda v pondělí v Tigraji jednostranně vyhlásila klid zbraní z humanitárních důvodů. Boje vládních sil s místními povstalci trvají už osm měsíců. Mluvčí povstalců v rozhovoru s agenturou AP označil příměří za „zvrácený vtip“.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:53|

Příměří do skončení pěstební sezony. Etiopská vláda vyhlásila v Tigraji klid zbraní

Etiopská vláda v pondělí jednostranně vyhlásila v oblasti Tigraj klid zbraní. Oznámení přichází téměř osm měsíců od začátku krvavého konfliktu a za situace, kdy statisíce obyvatel Tigraje čelí nejhoršímu hladomoru za posledních deset let.
28. 6. 2021|

V Etiopii probíhají parlamentní volby. Západ se obává o jejich regulérnost

V šest hodin ráno místního času odstartovaly v Etiopii parlamentní volby. Země se zhruba 110 miliony obyvatel je druhým nejlidnatějším státem Afriky a výsledky voleb by mohly mít dopady i za jejími hranicemi, píše agentura Reuters. Loňský odklad hlasování přispěl k vypuknutí několik měsíců trvajícího konfliktu mezi federální vládou a severním regionem Tigraj. Premiér Abiy Ahmed slíbil, že Etiopie i na pokraji občanské války a hladomoru zažije své dosud nejsvobodnější volby –⁠ jejich podmínky ale opozice i Západ nepovažují za zcela regulérní.
21. 6. 2021|

V Tigraji podle OSN hrozí hladomor statisícům lidí. Etiopie to popřela

Etiopská vláda během pátku popřela zprávy o hladomoru v oblasti Tigraj. Organizace spojených národů (OSN) totiž ve své čtvrteční zprávě uvedla, že tam hladomor hrozí až 350 tisícům lidí. Dětský fond (UNICEF) navíc oznámil, že těžkou formou podvýživy v regionu trpí třicet tisíc dětí.
11. 6. 2021|

Do konfliktu v Tigraji zasahovali i eritrejští vojáci, přiznal poprvé etiopský premiér

Etiopský premiér Abiy Ahmed v úterý poprvé přiznal, že do severoetiopského státu Tigraj během konfliktu vstoupili i vojáci ze sousední Eritreje. Šéf etiopského kabinetu zároveň odsoudil údajné útoky bezpečnostních složek vůči civilistům v oblasti. Vlády obou východoafrických zemí dříve opakovaně zapojení eritrejských vojáků do tigrajského konfliktu popíraly, připomněla agentura Reuters.
23. 3. 2021|

Mýtus o relativně zklidněné zemi padl, z Etiopie se kupí zprávy o krutostech a porušování lidských práv

Etiopská vláda v čele s laureátem Nobelovy ceny míru Abiyem Ahmedem se ocitla pod narůstajícím mezinárodním tlakem. V listopadu armáda udusila vzpouru separatistů v severní provincii Tigraj. Od té doby se množí zprávy o hromadných vraždách, znásilňování a rabování. Etnické masakry se stovkami mrtvých mají podle svědectví na svědomí armády Etiopie a Eritreje stejně jako tigrajští povstalci.
13. 3. 2021|

Bombardovali civilní cíle a zabíjeli obyvatele. Etiopští vojáci v Tigraji porušili válečné právo, tvrdí organizace

Etiopská armáda podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) porušila při bojích v Tigraji mezinárodní válečné právo. Podle organizace zemřelo při nevybíravých útocích na civilní cíle nejméně 83 lidí, napsal ve čtvrtek server BBC News. Etiopská vláda se k tvrzení nevyjádřila. Do oblasti je podle humanitárních organizací stále velice obtížný přístup.
11. 2. 2021|

Neznámí vrazi zabili nejméně devadesát lidí na západě Etiopie

Neznámí útočníci na západě Etiopie zabili nejméně devadesát lidí. Do místní nemocnice v regionu Benišangul-Gumuz se přišlo nechat ošetřit dalších asi třicet raněných, měli střelné i bodné rány a někteří jsou ve vážném stavu, píše BBC News. Agentura Reuters píše o desítkách obětí, jejich počet však neupřesnila.
23. 12. 2020|

Etiopská armáda tvrdí, že získala kontrolu nad střediskem Tigraje

Etiopská armáda vstoupila do střediska oblasti Tigraj, proti níž bojuje od začátku listopadu, oznámil premiér Abiy Ahmed, podle nějž tím operace skončila. Vojsko se k půlmilionovému městu Mekele blížilo několik dní, v sobotu ráno ho začalo bombardovat. Představitel OSN v regionu upozornil, že Súdán, kam již uteklo na 43 tisíc Etiopanů, bude potřebovat finanční pomoc, píše AFP.
28. 11. 2020Aktualizováno28. 11. 2020, 21:06|

V Tigraji začíná finální fáze ofenzivy etiopských vojsk, lidé trpí nedostatkem jídla a paliva

V severoetiopském regionu Tigraj, kde žije asi šest milionů lidí, dochází palivo, peníze a potraviny, uvedla OSN s tím, že situace je vážná. Region zůstává odstřižen od zbytku země a v jeho hlavním městě Mekele se bezprostředně očekává zásah vládních vojsk, jež chtějí zatknout regionální vůdce, píše agentura AP. Podle agentury Reuters etiopský premiér Abiy Ahmed uvedl, že etiopská vojska zahájí konečnou fázi ofenzivy. Několik hodin předtím vypršelo ultimátum, aby se tamní regionální síly vzdaly.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 22:18|

Etiopští vzbouřenci tvrdí, že zničili armádě celou divizi. Ta to popírá a očekává dobytí centra povstalců

Jednotky, které čelí vládní ofenzivě v severoetiopské provincii Tigraj, zcela zničily 21. mechanizovanou divizi etiopské armády. Oznámil to mluvčí tigrajských jednotek. Addis Abeba ale informaci zakrátko popřela. Vzhledem k přerušenému telefonickému a internetovému spojení nelze zprávy ověřit z nezávislých zdrojů. Kvůli bojům uprchly z Tigrajského regionu už tisíce lidí.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 16:02|

Z místa konfliktu v Etiopii už muselo utéct 36 tisíc lidí. Sousedé se bojí, že se válka rozšíří

Válka mezi federální etiopskou vládou a místní mocí v jejím svazovém státě Tigraj vstupuje do třetího týdne. Podle etiopské vlády už brzy padne správní středisko regionu, podle vzbouřenců na něj ve čtvrtek dopadaly rakety. Počet lidí, kteří uprchli do sousedního Súdánu, už přesáhl 36 tisíc. Etiopský premiér pro ně chce vyslat záchrannou misi. Rostou obavy z rozšíření konfliktu do Eritreje a celého rohu Afriky.
19. 11. 2020|

Etiopští vzbouřenci ostřelovali sousední Eritreu, tisíce lidí prchají do Súdánu

Konflikt mezi povstalci a federální vládou na severu Etiopie se přelil za hranice. Vzbouřenci ostřelovali sousední Eritreu a pohrozili i dalšími útoky na civilisty, pokud tamní vláda vyšle do Etiopie své jednotky. Krvavé střety hlásí i západ země. Dosud neznámí ozbrojenci tam přepadli autobus a zmasakrovali 34 cestujících. Ze země proto v posledních dnech utekly tisíce lidí.
15. 11. 2020|

Masakr v Etiopii si vyžádal až stovky obětí, informuje Amnesty International

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) byly až stovky civilistů zmasakrovány v sílícím konfliktu v severoetiopské oblasti Tigraj. Informovala o tom britská BBC. Kdo za vraždami stojí, zatím jasné není, podle komisařky OSN Michelle Bacheletové se situace v regionu zcela vymyká kontrole. Pokud se potvrdí, že jedna ze stran konfliktu spáchala hromadné vraždy, půjde o válečné zločiny, uvedla.
13. 11. 2020|

Během konfliktu na severu Etiopie už zemřely stovky vojáků. Vláda popřela, že by zemi hrozil chaos

Konflikt v etiopském severním státě Tigraj, kam ústřední vláda minulý týden vyslala armádu, si už vyžádal životy několika stovek vojáků. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na armádní zdroj. Etiopský premiér Abiy Ahmed však popřel, že by Etiopii hrozil chaos. Vedení Tigraje dříve podle serveru BBC vyzvalo Africkou unii, aby do konfliktu zasáhla, a odvrátila tak hrozbu, že se země propadne do občanské války.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 16:11|