TÉMA

Chiapas

Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.
11. 12. 2021|

Při dopravní nehodě v Mexiku zemřelo 54 migrantů. V přeplněném nákladním voze se chtěli dostat do USA

Při dopravní nehodě v mexickém státě Chiapas zemřelo nejméně 54 lidí. Většina obětí byli migranti ze sousední Guatemaly.  V nákladním autě, které havarovalo na dálnici, cestovalo ve stísněných podmínkách zhruba sto lidí, kteří chtěli bez patřičných povolení překročit hranici do Spojených států. Lítost nad neštěstím vyjádřili prezidenti Mexika i Guatemaly. Přesuny migrantů směrem na sever v posledních dnech zrychlují, údajně jde o desítky autobusů denně.
10. 12. 2021|

Mexická vládní koalice ve volbách přišla o dvoutřetinovou většinu

Strana mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora ztratila po nedělních volbách většinu v dolní komoře parlamentu, dál ji ale bude mít spolu se dvěma koaličními partnery. Nedosáhne nicméně na kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu potřebnou pro některé změny, například pro úpravu ústavy. Vyplývá to z oficiálních odhadů ústřední volební komise.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 23:29|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|