TÉMA

Wilmington

Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.
24. 1. 2023|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

V Bidenově domě našli pracovníci ministerstva spravedlnosti další utajované dokumenty

V domě amerického prezidenta Joea Bidena ve Wilmingtonu ve státu Delaware našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v pátek šest dokumentů označených jako utajované, informoval Bidenův právník Bob Bauer. Pocházejí z doby, kdy Biden působil v Senátu, a z období, kdy byl americkým viceprezidentem. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.
22. 1. 2023|

Tajnými dokumenty nalezenými u Bidena se bude zabývat zvláštní vyšetřovatel

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy vyzval Kongres, aby vyšetřil případ utajovaných dokumentů nalezených v bývalé kanceláři prezidenta Joea Bidena a také v jeho garáži a knihovně v domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland následně jmenoval nezávislého prokurátora, který vše prošetří. Dokumenty jsou z období mezi lety 2009 až 2017, kdy byl Biden viceprezidentem administrativy Baracka Obamy, píše agentura AP. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:49|

Je čas odložit drsnou rétoriku, dejme si šanci, vyzval Biden Američany

„Lid našeho národa promluvil a dovedl nás k jasnému a přesvědčivému vítězství. Je to vítězství pro nás. Zvítězili jsme s největším počtem hlasů v historii naší země,“ prohlásil Joe Biden v prvním projevu poté, co ho projekce významných agentur a médií označily za vítěze voleb. Řekl, že chce spojovat, a slíbil zakročit proti koronaviru. Budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová na pódiu v Delaware ocenila všechny ženy, které vydláždily cestu k historickému okamžiku.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:04|