TÉMA

Sesuvy půdy

Deště a sesuvy půdy mají v Brazílii přes čtyři desítky obětí

Na severovýchodě Brazílie zahynulo kvůli silným dešťům a následným sesuvům půdy v předchozích dnech nejméně 44 lidí, dalších 56 se pohřešuje. Lijáky zasáhly dvě velká města na pobřeží Atlantského oceánu. Nepříznivé počasí má trvat do nedělního večera.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 17:45|

Bouře Megi za sebou na Filipínách nechala nejméně 123 mrtvých

Tropická bouře Megi si na Filipínách vyžádala nejméně 123 obětí. Dalších 240 lidí je zraněných, uvedly podle agentury DPA filipínské úřady. Domovy kvůli záplavám a sesuvům půdy muselo opustit přes 200 tisíc lidí. Místní úřady hlásí výrazné škody na zemědělství a infrastruktuře.
14. 4. 2022|

Počet obětí záplav v brazilském Petrópolisu se blíží dvěma stům, devět desítek lidí se pohřešuje

Počet obětí záplav a sesuvů půdy, které před týdnem postihly třistatisícové město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, stoupl na 182. Je mezi nimi i 32 dětí. Devět desítek lidí se stále pohřešuje, informoval místní server G1. Soustrast pozůstalým vyjádřila v pondělí podle serveru CNN Brasil i britská královna Alžběta II.
22. 2. 2022|

Obětí záplav a sesuvů půdy v Brazílii stále přibývá, počet už se blíží stovce

Záplavy a sesuvy půdy způsobené intenzivními dešti v Brazílii mají už nejméně 94 obětí, dalších 35 lidí se pohřešuje, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení úřadů. Deště v úterý večer místního času zasáhly brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro. S postupem záchranných prací stoupají také počty nalezených zemřelých. Čtyřiadvacet lidí se podařilo zachránit živých.
17. 2. 2022|

Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 12. 2021|

Italskou Ligurii zasáhly rekordní srážky, způsobily záplavy a sesuvy půdy

Severní Itálii zasáhly v pondělí extrémně silné srážky. Nejvyšší stupeň varování kvůli nim vyhlásili v Piemontu, Lombardii a také Ligurii, kde za 24 hodin naměřili 927 milimetrů srážek. Za hodinu tam napršelo 181 milimetrů, což je nový italský rekord. Oblast se potýká se záplavami a sesuvy půdy, zraněné či mrtvé úřady nehlásí.
5. 10. 2021|

Německý velvyslanec v Česku k záplavám: Konkrétní pomoc zatím není potřeba, solidarity si vážíme

Německo se potýká s rozsáhlým přírodním neštěstím. Záplavy a sesuvy půdy si vyžádaly přes sto obětí, další lidé se pohřešují. „V těchto okamžicích také myslíme na své sousedy v dalších zemích,“ řekl v Událostech, komentářích německý velvyslanec v České republice Christoph Israng. Dalšími postiženými zeměmi jsou Belgie, Nizozemsko, Švýcarsko a Lucembursko.
16. 7. 2021|

Po sesuvu půdy v Japonsku se pohřešuje osm desítek lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví

Po sobotním sesuvu půdy, který zavalil japonské letovisko Atami, záchranáři stále pátrají zhruba po osmi desítkách pohřešovaných. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na místní úřady. Zatím jsou potvrzeny čtyři smrtelné oběti neštěstí, které následovalo po několikadenních přívalových deštích.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 17:09|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|