TÉMA

Wall Street

Velké banky začaly využívat umělou inteligenci k přeměně světa financí

Německý finanční ústav Deutsche Bank využívá umělou inteligenci (AI) ke sledování portfolií bohatých klientů, banka ING ke zjišťování potenciálních neplatičů a například Morgan Stanley tvrdí, že její bankéři „experimentují“ v bezpečném a omezeném prostředí. Mezitím banka JPMorgan Chase & Co hledá talenty pro práci s umělou inteligencí, a to mnohem více než její konkurenti. Revoluce v oblasti umělé inteligence se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.
12. 6. 2023|

Soud projednává kauzu Via Chem. Za machinace s insolvenčním řízením navrhl uložit Sisákovi třináct let vězení

Justice začala rozplétat jednu z nejrozsáhlejších kauz manipulací s insolvenčním řízením. Hlavním obžalovaným je miliardář Petr Sisák. Státní zástupce pro něj žádá třináct let vězení za údajné machinace kolem společnosti Via Chem. Před soudem stojí ještě dalších 14 lidí a pět firem, vinu jednohlasně odmítají.
7. 9. 2022|

Sběratelské kartičky se vracejí do módy. Díky pandemii raketově roste jejich popularita i cena

Zájem o obchodování se sběratelskými kartičkami dosáhl díky pandemii astronomických výšin. Obrázky oblíbených hokejistů, které dříve lidé kupovali za pár korun třeba se žvýkačkami, mohou mít dnes až tisíckrát větší hodnotu. Podle zprávy amerického aukčního webu eBay byl rok 2020 rekordním obdobím pro svět sběratelů – kvůli absenci živého sportu a veřejného života se lidé obrátili alespoň ke sbírání svých oblíbených hráčů, nebo třeba i pokémonů, v karetní podobě. Roční nárůst obchodu s kartičkami v Americe přesáhl podle statistik on-line tržiště 142 procent.
25. 4. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Americká ministryně financí svolala kvůli kauze GameStop schůzku s regulátory

Šéfka americké státní pokladny Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a centrální banky (Fed). Chce na ní detailněji probrat prudké výkyvy cen akcií a dalších aktiv, které v posledních týdnech vyvolala kauza GameStop. Podle tiskových agentur zřejmě také padnou návrhy na přísnější regulaci hedgeových fondů, drobných investorů i makléřských firem.
4. 2. 2021|

Mladí se zajímají o investice, GameStop se jim povedl, míní bankéř

Drobní investoři domlouvající se skrze internetové fórum Reddit vyzráli na velké hedgeové fondy z Wall Street hromadným nákupem akcií společnosti GameStop. Fondům tím přivodili miliardové ztráty a spustili debatu o možných změnách v regulaci obchodování na burze. Dle investičního bankéře Ondřeje Jonáše, který byl hostem Byznysu ČT24, je dění na trzích pozitivní, vítá učenlivost mladých investorů.
3. 2. 2021|

Válka mezi Wall Street a drobnými investory pokračuje. Nyní jde o stříbro

Drobní investoři, kteří se zorganizovali přes sociální sít Reddit a v minulých dnech způsobili výrazný růst cen akcií GameStopu a dalších firem, se nyní podle analytiků zaměřili na komoditní trhy. Cena stříbra tak dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy. Samotní „redditoři“ to ale popírají.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 19:37|

Musk se stal nejbohatším člověkem na světě. Se svými 188 miliardami dolarů předstihl Bezose

Šéf a spoluzakladatel americké společnosti Tesla Elon Musk se ve čtvrtek stal nejbohatším člověkem světa. Jeho majetek podle agentury Bloomberg přesahuje 188 miliard dolarů (přes čtyři biliony korun). Musk, který stojí i za úspěchem firmy SpaceX, v prvenství předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose. Ten se titulem nejbohatšího člověka světa podle žebříčku agentury Bloomberg pyšnil od října 2017.
7. 1. 2021|

Pandemie sebrala Trumpovi trumfy, navíc nemodernizoval ekonomiku, soudí Švihlíková

Mnohaletou hospodářskou expanzí, růstem amerických akciových indexů i dlouhodobě nízkou nezaměstnaností se mohl chlubit současný americký prezident Donald Trump, pokud by nedošlo k pandemii koronaviru, uvedla v Interview ČT24 ekonomka Ilona Švihlíková. Naopak podle ní Trump neuspěl ve svém cíli vylepšit obchodní bilanci země a ani zavedení cel nepomohlo vybraným sektorům americké ekonomiky, například ocelářství.
7. 11. 2020|