TÉMA

Zmrazení majetku

Česko pravomocně obstavilo peníze ruské banky, jejíž šéf má blízko k Putinovi

Finanční analytický úřad (FAÚ) definitivně obstavil peníze první ruské banky. Jde o VEB.RF, jejíž ředitel Igor Šuvalov má blízké vazby na Vladimira Putina. Téměř 180 milionů korun bylo na účtech zkrachovalé plzeňské firmy Pilsen Steel. Peníze měly zamířit právě do jmenovaného finančního domu, jenž českou společnost, která je nyní v insolvenci, dříve ovládal.
3. 5. 2023|

FAÚ pravomocně zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko, na majetek se vztahují evropské sankce

Finanční analytický úřad (FAÚ) pravomocně zmrazil akcie sankcionovaného ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. FAÚ zmrazil akcie předběžným opatřením už v květnu, jeho nové rozhodnutí je ale pravomocné. Trifonov strojírenskou firmu ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš. Kvůli možnému obcházení sankcí se případem zabývají i policisté.
21. 12. 2022|

Příbuzní pěstouni mají získat důchodové pojištění, schválila sněmovna. Platby za pojištěnce probere za týden

Pěstouni z řad příbuzných, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna. Poslanci podpořili i možnost uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech i mimo sankční seznam Evropské unie. Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude dolní komora pokračovat za týden.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

O zabavení majetku ruských oligarchů musí rozhodovat soudy. Rychlé to nebude, říká eurokomisař

Evropská unie radí členským státům jak zkonfiskovat zmrazený majetek ruských oligarchů a firem, které jsou zapletené do válečných zločinů nebo trestných činů. Poskytuje jim nejen know-how, ale i technické nástroje a řadu informací. Eurokomisař pro justici Didier Reyners v rozhovoru pro Českou televizi, který vedl zpravodaj Lukáš Dolanský, však upozorňuje, že o zabavení aktiv musí rozhodovat soudy.
23. 4. 2022|

Eurokomisař pro justici: EU vyzývá členské státy ke konfiskaci majetku ruských oligarchů

Evropská unie vyzývá členské země, aby majetek ruských oligarchů, který se jim podařilo zmrazit, následně konfiskovaly. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl komisař pro justici Didier Reyners. Unie za tím účelem podle něj vytvořila jednotný mechanismus a teď státům radí, jak vše ošetřit právně.
22. 4. 2022|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Lukašenko nesmí cestovat do zemí Evropské unie. Sedmadvacítka ho přidala na sankční seznam

Evropská unie zakázala autoritářskému běloruskému vládci Alexandru Lukašenkovi cesty do členských států a zmrazila mu majetek, který na území EU vlastní. Spolu s Lukašenkem v pátek evropské společenství formálně přidalo na sankční seznam dalších 14 běloruských činitelů, kteří se podle EU podíleli na násilném potlačování protestů či zastrašování oponentů režimu a novinářů.
6. 11. 2020|