TÉMA

Sčítání hlasů

Novým prezidentem bude Petr Pavel. Andreje Babiše předstihl téměř o milion hlasů

Petr Pavel vyhrál boj o Hrad, přímo do jeho volebního štábu mu přišla pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po sečtení všech volebních okrsků náleží Pavlovi 58,3 procenta hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dosáhl na 41,7 procenta. Poté, co bylo již jasné, že zvítězil, vystoupil Pavel s děkovnou řečí a dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Děkovnou řeč pronesl také Babiš. Vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:42|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

Ve většině krajských měst vyhrálo ANO, v Brně ODS s TOP 09. V senátních volbách ztrácí STAN

Po komunálních a prvním kole senátních voleb zbývá sečíst poslední okrsky. Účast v hlasování o zastupitelích obcí činí 46 procent, ve volbách do Senátu byla 42procentní účast. Ve většině krajských měst zvítězilo ANO, ODS vyhrála v Českých Budějovicích a koalice ODS a TOP 09 i v Brně. V Praze ještě sčítání neskončilo, v čele je koalice SPOLU. Ta těsně vede i sčítání v Plzni. Do horní komory parlamentu byli již v prvním kole zvoleni lidovecký kandidát Petr Fiala na Orlickoústecku a Ladislav Václavec (ANO) na Bruntálsku. Neúspěchem jsou naopak senátní volby pro STAN, která přišla o předsedu svého senátního klubu Petra Holečka i místopředsedu Senátu Jana Horníka. O šéfku klubu Šárku Jelínkovou přišli i lidovci. Nikdo z nich se nedostal do druhého kola.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 22:42|

Pověřte jednáním o vládě Fialu, vyzvaly koalice Zemana

Koalice SPOLU těsně zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny a s koalicí Pirátů a Starostů podepsala memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Obě formace požádaly také prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Prezident již avizoval, že jako prvního přijme v neděli před polednem předsedu ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO ztratilo na SPOLU necelých sedm desetin procenta, ANO však díky volebnímu systému zřejmě získá o jeden mandát více. Volby také přinesly konec zastoupení ČSSD a KSČM v Poslanecké sněmovně. Předsedové obou stran Jan Hamáček a Vojtěch Filip ohlásili rezignaci. Sečteny jsou všechny okrsky.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:11|

Přepočet hlasů potvrdil Bidenovo vítězství v Georgii, Trump dál mluví o podvodech

Demokrat Joe Biden zůstal vítězem prezidentských voleb ve státu Georgie i po ručním přepočtu všech hlasů, který vzhledem k těsnému rozdílu místní úřady musely uspořádat. Podle agentury Reuters to oznámil státní tajemník jihovýchodního státu, republikán Brad Raffensperger. Oficiální potvrzení výsledku provázely jisté zmatky, neboť Raffenspergerův úřad nejprve v tiskové zprávě oznámil, že „certifikace“ voleb byla dokončena, záhy však uvedl, že proces ještě probíhá.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 23:06|

Biden předstihl Trumpa v klíčové Pensylvánii. Pokud ji ovládne, může se stát prezidentem

Několik posledních procent hlasů stačí spočítat v rozhodujících státech letošní prezidentské volby v USA. Podle odhadu agentury AP a stanice Fox Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů z 270 potřebných pro vítězství, podle CNN je poměr 213 ku 253. Biden už vede v Nevadě, Georgii i Pensylvánii a jeho náskok tam roste. V Severní Karolíně, kde vede Trump, má sčítání pauzu. V Arizoně, kterou AP a Fox považují za rozhodnutou pro Bidena, se náskok demokrata snižuje.
6. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 11:43|