TÉMA

Zatčení

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Úřady odmítají vydat Navalného tělo. Zakrývají stopy vraždy, říká jeho mluvčí

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je po smrti, potvrdila v sobotu jeho mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj podle ruských úřadů v pátek zemřel. Jeho tělo úřady zatím rodině nevydaly. Opozičního politika si připomínají lidé při pietních shromážděních napříč Ruskem. Úřady během nich zatkly téměř 360 lidí, uvedl server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv.
17. 2. 2024Aktualizováno17. 2. 2024, 19:47|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Írán na summitu ocenil aktivity Hamásu. V Londýně se konala další velká propalestinská demonstrace

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok teroristického hnutí Hamás ze začátku října. V Londýně mezitím podle BBC pochodovalo kolem 300 tisíc lidí, kteří požadují příměří v Pásmu Gazy. Agentura Reuters hovoří o stovce tisíc účastníků. Policie prý zatkla 82 lidí, kteří se proti demonstrujícím stavěli.
11. 11. 2023|

Německá policie těsně před zasedáním bavorského sněmu zatkla nového zemského poslance AfD

Německá policie v pondělí zatkla nedávno zvoleného poslance bavorského zemského sněmu Daniela Halembu za protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD). Viní ho mimo jiné z nenávistných výroků. S odvoláním na tiskového mluvčího státního zastupitelství ve Würzburgu o tom informovala agentura DPA. Bavorští zástupci AfD označují zadržení poslance za státní represi a Halemba mluví o honu na opozici. Soud v pondělí neprodloužil vazbu nařízenou minulý týden.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 22:01|

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Trump se ve čtvrtek vydá úřadům v Georgii. „Pojedu do Atlanty a budu zatčen,“ napsal

Americký exprezident Donald Trump se ve čtvrtek vydá úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách z roku 2020. Zprávu televize CNN, podle níž se sledovaná událost uskuteční ve vězení v okrese Fulton County, potvrdil v prohlášení na své sociální síti Truth Social. Vedle bývalého šéfa Bílého domu se ve věznici v Atlantě začali hlásit lidé obvinění společně s Trumpem ve stejné kauze.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 23:32|

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra Imrana Chána

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra a nynějšího opozičního vůdce Imrana Chána, kterého předtím soud odsoudil ke třem letům ve vězení za nezákonný prodej státních darů. Agentuře Reuters to sdělil Chánův právník. Podle právních expertů odsouzení může ukončit Chánovy šance na účast v nadcházejících celostátních volbách, v nichž je považován za potenciálně největšího rivala stávajícího předsedy vlády Šabháze Šarífa.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 16:21|

Moskevský soud poslal podnikatele na 14 let do vězení za vlastizradu

Ruský soud uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zahraničním rozvědkám. Podnikatel už dříve vinu odmítl a jeho obhájce uvedl, že se proti verdiktu odvolá. Sačkovovi bývalí kolegové uvedli, že středa je černý den pro kybernetickou bezpečnost.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:37|

Po střelbě v chorvatském Sisaku zahynula žena, útočník zapálil tři domy

Mrtvá žena, šest zraněných lidí a tři hořící domy zůstaly po útoku střelce v chorvatském městě Sisak. Policie v noci zadržela muže, kterého z činu podezírá. Podle chorvatských médií útočník bydlel v jednom z domů, které zapálil, a střílel na své sousedy. Sisak má historické městské jádro, není ale přímořským letoviskem, leží jihovýchodně od Záhřebu.
2. 7. 2023|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Vlivný ruský generál Surovikin věděl o plánech wagnerovců, píše NYT. A možná nebyl sám

Vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin věděl o chystaném ozbrojeném povstání žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin si tak možná myslel, že má podporu ruské armády. Píše to americký list The New York Times (NYT) s odkazem na nejmenované americké činitele. Washington se nyní snaží zjistit, jestli Surovikin pomáhal povstání i plánovat. Podle amerických činitelů je navíc možné, že o akci wagnerovců věděli předem i další ruští generálové. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně popřel, že by Surovikin o chystaném povstání měl tušení. Ve středu se v médiích objevila informace o tom, že byl Surovikin zatčen.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:19|

Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 23:29|

Kvůli potopení lodi s migranty zatkla řecká policie devět Egypťanů

Řecká policie zatkla ve čtvrtek večer devět Egypťanů, které viní z podílu na středečním potopení lodi s několika stovkami migrantů jihozápadně od řeckého pobřeží. Podle agentury AMNA jsou zadržení obviněni z pašeráctví a zločinného spiknutí. V oblasti, kde se přeplněná loď s migranty asi 75 kilometrů od přístavu Pylos v noci na středu potopila, i v pátek pokračovalo pátrání po možných přeživších. Neštěstí si zatím vyžádalo 78 obětí, 104 lidí se zachránilo, napsal deník Kathimerini.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 22:15|

Rusko soudí zajaté příslušníky pluku Azov. Jsou mezi nimi i kuchařky

V jihoruském Rostově na Donu před ruským soudem stanulo dvaadvacet ukrajinských vojáků z pluku Azov, které zajaly ruské síly během bojů na Ukrajině. Jsou mezi nimi i ženy, které pracovaly převážně jako kuchařky, a lidé, kteří byli součástí Azovu v letech 2015 až 2020. Podle ruského listu Kommersant čelí mimo jiné obviněním z účasti v teroristické organizaci.
15. 6. 2023|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

Hongkongská policie zatýkala na výročí masakru na náměstí Nebeského klidu

Hongkongská policie zadržela v sobotu večer osm lidí v blízkosti Victoria Parku, kde se v minulosti konaly připomínky masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men (Nebeského klidu). Během neděle pak byli zadrženi další aktivisté, včetně některých známých osobností prodemokratické opozice. V Hongkongu, který spadá pod čínskou správu, byla také v souvislosti s výročím potlačení pekingských prodemokratických demonstrací z roku 1989 posílena bezpečnostní opatření. Hongkong v minulosti pietní akce povoloval, v posledních letech ale místní úřady připomínkové akce potlačují, napsala agentura Reuters.
4. 6. 2023|

Zatčení na letišti. Moldavská policie zadržela proruskou političku, která se pokusila odletět do Izraele

Moldavská vláda vrací úder opozici. Po nedávných protestech odkrývá ilegální financování strany, která je pořádala. Za vším podle Kišiněva stojí Kreml a jeho podporovatelka Marina Tauberová. Ta chtěla ze země odletět, moldavská policie ji ale zadržela. Na letiště zamířila i přesto, že měla zákaz vycestovat.
2. 5. 2023|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Trumpův případ je průlomem v politické kultuře, míní Klvaňa. Obviněných prezidentů přibyde, řekl Fištejn

Obvinění Donalda Trumpa z trestného činu způsobí politickou krizi, která už tak rozdělenou společnost Spojených států silně zasáhne, uvedl Tomáš Klvaňa z New York University in Prague. Americkému exprezidentovi však může paradoxně zvýšit podporu, domnívá se komentátor a publicista Jefim Fištejn. O reakcích na obvinění i jeho možných důsledcích spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
31. 3. 2023|

Trump uvedl, že bude možná zatčen. Své stoupence vyzval k protestům

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 18:13|

Turecké úřady zadržely bezmála dvě stovky lidí kvůli budovám zříceným po zemětřesení

Turecké úřady vyšetřují šest set lidí v souvislosti budovami, které se zřítily po smrtícím zemětřesení, jež zemi zasáhlo na začátku února. Otřesy si v Turecku a v Sýrii vyžádaly přes 50 tisíc mrtvých. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag v sobotu oznámil, že již bylo zatčeno 184 podezřelých – včetně stavebních dodavatelů a majitelů nemovitostí, napsal v neděli portál BBC News.
26. 2. 2023|

Italská policie po třiceti letech hledání zatkla šéfa italské mafie Cosa Nostra

Italská policie zatkla nejhledanějšího zločince v zemi Mattea Messinu Denara, šéfa sicilské mafie Cosa Nostra. Před justicí se skrýval 30 let. Messina Denaro byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotí za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Zatčení šéfa mafie Cosa Nostra označují italští politici za velkou výhru státu nad mafií. Premiérka Giorgia Meloniová navrhla vyhlásit 16. leden dnem památky těch, kteří obětovali život boji proti mafii.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 22:04|