TÉMA

Centrum pro modelování biologických procesů

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Další vlna covidu už přichází, varuje biochemik Trnka. Riziko vidí v hromadných akcích

Delta varianta koronaviru může způsobit další vlnu pandemie dříve než na podzim, upozorňuje biochemik Jan Trnka. Hromadné akce jsou podle něj rizikové, i když se konají pod širým nebem, a nebezpečí umocňuje cestování. Covid podle experta v blízké době nezmizí, výraznou pomocí je ale ukončené očkování.
30. 6. 2021|

Pokles případů covidu-19 bude v Česku pomalý, upozorňuje Centrum pro modelování

Pokles nových případů covidu-19 bude podle Centra pro modelování biologických procesů (BISOP) jen velmi pomalý. Doporučuje zpřísnění opatření nebo plošné testování podle vzoru Slovenska. Počet hospitalizací bude kulminovat kolem 10. listopadu. Centrum to uvedlo v situační zprávě, která hodnotí data za 45. týden. Výzkumný tým centra tvoří 17 vědců z Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy a institutu CERGE-EI.
5. 11. 2020|