TÉMA

Tropy

Teploty mají i v dalších dnech stoupat nad tropickou třicítku

Nejvyšší odpolední teploty v pondělí na většině území překročí 31 stupňů Celsia, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze. Tropické počasí s maximálními teplotami kolem 33 stupňů má vydržet i v dalších dnech příštího týdne, vyplývá z předpovědi počasí. Místy se mohou objevit přeháňky i bouřky.
13. 8. 2023|

O víkendu se oteplí, vrátí se bouřky

O víkendu se sice teploty v Česku zase vyhoupnou nad tropickou třicítku, ale také se vrátí bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod dvacet stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno se teploty v horských údolích přiblížily nule, uvedli meteorologové na Facebooku. V Horské Kvildě na Šumavě bylo naměřeno podle údajů ústavu kolem 04:00 pouze 1,4 stupně.
10. 8. 2023|

Poslední bouřky opouštějí Česko. Noc byla klidnější, než meteorologové čekali

Silné bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek ukončily horké počasí několika uplynulých dní. V sedm ráno již doznívaly na Opavsku a odcházely do Polska. Přestože na Sokolovsku nebo v Jeseníkách byly srážkové úhrny docela velké a hasiči po bouřkách odstraňovali popadané stromy z některých silnic, bylo nakonec počasí podstatně mírnější, než se obávali meteorologové.
22. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 07:13|

Česko zažilo první tropický den letošního roku. Nejtepleji bylo v Plzni

Česko v neděli zažilo první tropický den letošního roku, kdy teploty vystoupají alespoň na třicet stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Plzni, na stanici Bolevec meteorologové naměřili 30,3 stupně Celsia a na Mikulce třicet stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom informoval na svém Facebooku.
18. 6. 2023|

Ve Francii se množí případy nebezpečné horečky dengue, přispívá k tomu změna klimatu

Krvácivá horečka dengue je nebezpečná nemoc, která se dosud vyskytovala téměř výhradně v tropických oblastech. Se stále teplejším počasím v Evropě s ní ale v závěru letošního léta musel bojovat i jih Francie, která už eviduje desítky případů. Úřady se snaží ohrožení snížit postřiky insekticidy, které hubí komáry tygrované, přenašeče této nemoci, píší francouzská média.
1. 10. 2022|

Ve Strážnici naměřili přes 37 stupňů, na západě Čech jen kolem dvaceti

Nejvyšší teplotu během čtvrtka naměřili ve Strážnici na Hodonínsku, kde bylo 37,3 stupně Celsia. I na dalších místech hlavně střední a jihovýchodní Moravy meteorologové zaznamenali přes 36 stupňů. Naopak v Karlovarském kraji na západě Čech odpoledne ukázal teploměr jen kolem dvaceti stupňů Celsia, sdělila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 7. 2022|

Česko čekají tropické teploty, ve středu bude až 36 stupňů

Česko zasáhnou tento týden tropické teploty, ve středu může být až 36 stupňů Celsia. Kvůli horku už vydali meteorologové výstrahu. Teploty přes 35 stupňů budou od úterý na severozápadě Čech, ve středu ve zbytku země kromě Vysočiny. Hrozí také vznik požárů. V pátek se mírně ochladí a bude do 30 stupňů, o víkendu by teploty mohly opět vystoupat až na 33 stupňů.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 11:47|

Bouřky s kroupami a vydatným deštěm prošly jihem republiky. O víkendu je vystřídají tropické teploty

Pás bouřek prošel ve čtvrtek odpoledne Českem. Nejsilnější byly na jihu republiky. Hasiči zasahovali na několika místech ve Zlínském kraji, ale i v jižních Čechách prudce pršelo, padaly i kroupy a místy počasí vytvořilo takzvanou bílou tmu. Večer zasáhla velmi silná bouřka Svitavsko.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 22:06|

Extrémní bouřky vtrhly do Česka, hasiči často zasahovali

Od západu přišly do Česka silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí. Postupovaly dále k východu, kde slábly. Hasiči vyjížděli k desítkám nehod způsobených větrem, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Silný vítr působil škody také na západě Německa, kde podle policejní mluvčí město Paderborn zasáhlo tornádo.
20. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 00:27|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Ve Střední Americe dál řádí bouře Eta. Vyžádala si nejméně pět životů

Tropická bouře Eta, která v úterý udeřila jako hurikán čtvrté kategorie na pobřeží Nikaraguy, se za doprovodu vydatných lijáků pomalu sune nad Hondurasem. O víkendu má zasáhnout Kubu, na začátku příštího týdne jih Spojených států. Jedna z nejsilnějších bouří, jaké Střední Amerika v posledních letech zaznamenala, si vyžádala pět životů a na moři uvěznila desítky rybářů.
5. 11. 2020|