TÉMA

Ústav paměti národa

Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností proti verdiktům ohledně evidence u StB

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Babiš v reakci uvedl, že slovenský Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musí ve sporu ohledně StB žalovat jinou instituci. To už udělal. V kauze evidence u StB se prý bude soudit klidně do konce života, nikdy se nevzdá a své jméno očistí.
7. 2. 2024|

Komunistická minulost se stále vrací jako bumerang, Pavel se alespoň omluvil, řekl šéf ÚSTR Kudrna

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ladislav Kudrna v pátečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že se domnívá, že jsme se ani více než 30 let po sametové revoluci nevyrovnali s minulostí z období socialismu. Šéf organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa si myslí, že oba kandidáti na prezidenta – tedy Andrej Babiš (ANO) i Petr Pavel, se při mluvení o své minulosti dopouštějí manipulací.
21. 1. 2023|

Středula se rozhodl v noci před debatou. Zásadní je pro něj komunistická minulost kandidátů

Josefa Středulu dovedly k rozhodnutí ukončit prezidentskou kampaň předvolební průzkumy a odpor ke komunistickému režimu a jeho tehdejším aktivním spolutvůrcům, uvedl v Událostech, komentářích. Musel proto podpořit Danuši Nerudovou, s níž sice nesouhlasí ve všem, z kandidátů se šancí uspět je však pro něj jediná přijatelná, řekl Středula a dodal, že k rozhodnutí vzdát se kandidatury dospěl v noci před debatní nedělí.
9. 1. 2023|

Babiš podal ve sporu kvůli evidenci u StB dovolání ke slovenskému soudu

Předseda ANO Andrej Babiš podal ke slovenskému Nejvyššímu soudu dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Bratislavě, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB. V úterý to napsal server Seznam Zprávy. Soud v létě rozhodl, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), ale slovenské ministerstvo vnitra. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.
18. 10. 2022|

Soud na Slovensku obdržel kartu agenta o spolupráci Babiše s StB. Ten ji znovu odmítl

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) předložil soudu jako další dokument k údajné spolupráci českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s komunistickou Státní bezpečností (StB) nově nalezenou kartu agenta. Uvedl to v pátek server Seznam Zprávy. Babiš v pátek spolupráci s tajnou policií totalitního režimu opět popřel. Řekl, že StB vedla v evidenci lidi bez jejich vědomí. Podle serveru se Babišův advokát k novému důkazu zatím soudu nevyjádřil.
9. 4. 2021|

Slovenský parlament zakázal propagaci představitelů období nesvobody

Na Slovensku bude až na výjimky zakázáno pojmenovávat ulice a veřejná prostranství po představitelích komunistického, fašistického a nacistického režimu, stejně jako umisťovat na památníky, pomníky či pamětné desky symboly propagující zmíněné ideologie. Změnou příslušných zákonů, kterou navrhli poslanci vládní koalice, o tom ve středu rozhodl slovenský parlament.
4. 11. 2020|