TÉMA

Tuleni

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|
Doporučujeme

Evropští tuleni se řídí základním epidemiologickým pravidlem. Pomáhá jim to přežít

Tuleni obecní v Severním moři dodržují bezpečné rozestupy – podobně jako to museli za pandemie covidu-19 dělat lidé. S pomocí leteckých průzkumů to zjistili vědci mapující počty tuleňů kuželozubých a obecných. Studii, podle které mohou tito mořští savci takovým chováním reagovat na předchozí ničivé virové epidemie, zveřejnila britská Královská společnost.
11. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 16:09|

Virus PDV ve velkém ohrožuje tuleně. Mutuje a šíří se i mezi druhy

Existuje virus, který se šíří blízkým kontaktem, kýcháním a kašláním. U některých nakažených způsobuje mnohem horší onemocnění než u jiných, mutuje a rozšířil se už na více druhů. Zní to jako popis viru SARS-CoV-2, ale jedná se o něco úplně jiného. Virus PDV neboli Phocine distemper virus je respirační onemocnění, které postihuje tuleně. Jedná se takzvaný morbillivirus, tedy virus, který má u řady savců speciální podobu a odlišné názvy – u lidí spalničky, u skotu zarděnky a virus psinky u psů, vlků a kojotů.
17. 2. 2022|

Na francouzském pobřeží se rozrůstají tulení kolonie

Studie Eco-Phoques, která se dlouhodobě zabývá ochranou přírody v oblasti Lamanšského průlivu, uvádí, že počty tuleňů obecných a kuželozubých se postupně zvyšují. Zvýšení stavu populace výrazně napomohlo vyhlášení tuleňů za chráněný druh v 80. letech minulého století. Do té doby se tuleni často stávali kořistí rybářů, kteří je při lovu považovali za škodnou. Zpráva uvádí, že v současnosti v oblasti Baie de Somme došlo k nárůstu populace až o dvacet procent. Celkově je v nejsevernějším francouzském regionu nyní pozorováno přes tisíc těchto vodních savců.
16. 2. 2021|

Obří kra odtržená od Antarktidy ohrožuje kolonie tučňáků a tuleňů

V současnosti největší ledová kra na planetě známá pod názvem A-68 se posouvá k ostrovu Jižní Georgie, britskému zámořskému území v jižním Atlantském oceánu. Podle serveru BBC, který o tom informoval, existuje možnost, že ledový kolos, který je podobně velký jako Moravskoslezský kraj, uvázne u pobřeží ostrova o přibližně stejné velikosti. V tom případě by mohl vážně ohrozit tamní tučňáky a tuleně.
4. 11. 2020|