TÉMA

Porodnice U Apolináře

Novorozené děti se nově testují na další vrozené nemoci

Od nového roku se do běžného cíleného vyhledávání závažných vzácných chorob u novorozenců, takzvaného screeningu, přidávají další vrozené nemoci. Jedná se o spinální svalovou atrofii, při níž dochází k postupné a trvalé ztrátě svalstva, a těžkou kombinovanou imunodeficienci. Díky včasnému odhalení dědičné choroby lze začít rychle s účinnou léčbou, kterou proplácí pojišťovna.
3. 1. 2024|

Předčasně narozené děti zachraňují novou metodou. V Praze mají unikátní přístroj

Nová metoda zachraňuje děti, které přišly na svět předčasně a váží třeba jen půl kilogramu. Zavádí ji pražská porodnice U Apolináře. Díky resuscitačnímu lůžku se zásadní úkony vykonají hned po porodu přímo u matky. Tím se snižuje riziko komplikací – třeba krvácení do mozku u nedonošence.
14. 9. 2023|

Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.
2. 1. 2023|

Lidé chodí méně na prevenci ze strachu z covidu, lékaři ujišťují, že se na ně dostane

V řadě nemocnic v Česku sice museli kvůli koronavirové epidemii omezit péči, lékaři ale také varují před podceňováním jiných zdravotních problémů. Kardiologové například upozorňují na mezinárodní studii, podle které během jarní vlny klesl počet diagnostikovaných infarktů téměř o polovinu. Další pacienti vyhledali pomoc pozdě. Odborníci ujišťují, že i navzdory náročné situaci se k neodkladné péči lidé dostanou. A o ty, co mohou počkat, se postarají, jakmile to půjde. Musí se ale o jejich komplikacích dozvědět.
2. 11. 2020|