TÉMA

Uvolnění

Odborná skupina chystá uvolnění trhu s konopím. Vobořil chce návrh zákona představit na začátku roku

Na Úřadu vlády poprvé zasedla skupina, která chystá uvolnění trhu s konopím. Podle národního protidrogového koordinátora by ho bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a také v omezeném množství pěstovat. Opozice záměr kritizuje.
26. 11. 2022|

V částech Pekingu se uvolňují proticovidová opatření

Čína uvolní protikoronavirové uzávěry v některých částech Pekingu. Jejich obyvatelé mohou přestat pracovat z domova a vrátit se k normálnímu životu. Úřady to podle agentury Reuters uvedly na sobotní tiskové konferenci.
28. 5. 2022|

Epidemie covidu slábne, v Česku testy potvrdily nákazu u 15 972 lidí

Epidemie koronaviru v Česku dál slábne, v pondělí testy odhalily 15 972 případů nákazy. Z toho bylo 13 461 nově nakažených, což představuje v mezitýdenním srovnání asi o šest tisíc méně a zároveň je to nejnižší denní nárůst nově pozitivních v pracovní den od poloviny ledna. Zhruba o třetinu, konkrétně na 2511 případů, klesl i počet podezření na opakovanou nákazu. Incidenční číslo je nejníže od 17. ledna, na sto tisíc obyvatel nyní připadá 939 nových případů za poslední týden. V mezitýdenním srovnání klesá i zátěž nemocnic.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:14|

Pandemie ve světě: Německo zruší opatření, Slovensko i Rakousko rozvolní

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Rakousko zruší prakticky veškerá proticovidová opatření od 5. března. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid. Švýcarsko od čtvrtka ruší téměř všechna koronavirová opatření. V Německu hlavní pandemická omezení skončí do 20. března.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 20:33|

Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.
29. 1. 2022|

Do obchodů, služeb a za kulturou smí víc lidí. V klubech zazní živá hudba, stále bez tance

Rozvolňují se další opatření přijatá proti šíření koronaviru a dotknou se kultury, maloobchodu, fungování restaurací, služeb či bazénů. Zvýší se zejména maximální počet zákazníků v obchodech a službách a účastníků kulturních a jiných hromadných akcí. V klubech a restauracích opět může hrát živá hudba, tančit se zatím dál nesmí. Původně vláda plánovala toto rozvolnění od 1. července, kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou před prázdninami, je však posunula na sobotu. V pátek přibylo 138 potvrzených případů, nejvíc v tomto týdnu.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 09:38|

Hlavní hygienička připraví úpravy systému PES, řekl Hamáček. V úterý přibylo skoro 14 tisíc nakažených

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připraví do příštího týdne úpravy protiepidemického systému PES, řekl po zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). PES má obsahovat jasná kritéria, za kterých bude možné přistoupit na rozvolňování. V úterý přibylo v Česku dalších 13 934 případů covidu-19, což je zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo zůstává těsně pod hodnotou jedna, zvýšilo se z 0,94 na 0,97.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 22:50|

Izrael uvolnil část tvrdých opatření proti šíření koronaviru a zahájil klinické testy vakcíny

V Izraeli uvolnili část opatření zavedených kvůli koronaviru. Do škol se mohou po šestitýdenní uzávěře vrátit děti z prvních stupňů, starší se budou stále učit dálkově. V zemi rovněž začaly klinické testy vakcíny proti onemocnění covid-19. Pokud budou úspěšné, mají být pro veřejnost k dispozici podle úřadů do konce příštího léta.
1. 11. 2020|