TÉMA

Opatření pro koronaviru

Vláda podle Babiše chystá další testování ve školách, uvažuje o omezeních pro neočkované

Testování ve školách bude zřejmě pokračovat, a to plošně. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že to vláda projedná v pátek. V příštím týdnu by také mohla zakázat vstup na některé akce lidem, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, to však chce Babiš nejprve projednat se stranami, které sestavují novou vládu. Možný kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) apeloval na to, aby případné změny byly jednotné a testy se uznávaly nebo neuznávaly všude.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 19:57|

K osobnímu setkávání se vrátila jen třetina psychoterapeutů. I tak je o jejich služby velký zájem

Osobní setkání nyní nabízí jen asi třetina psychoterapeutů. Ostatní zůstávají s klienty ve spojení pouze on-line. Interním průzkumem to zjistila Česká asociace pro psychoterapii (ČAP). Vláda přitom opatření uvolnila a od poloviny dubna mohou terapeuti znovu ordinovat osobně. Některých z nich se ale netýká výjimka z vládních zákazů. Jiným vadí povinnost mít respirátor. Téměř všichni však hlásí naplněné kapacity.
24. 4. 2021|

Začala platit přísnější pravidla pro návštěvy v nemocnicích, ubytování či cizince. Index PES klesl

V Česku nově platí zpřísněná protiepidemická opatření, například další omezení ubytovacích služeb. Je také obnoven zákaz návštěv v nemocnicích na odděleních akutní péče, cizinci smějí přijet do Česka pouze z nezbytných důvodů. Upravená opatření začala platit o půlnoci z pátku na sobotu. Index rizika protiepidemického systému PES v sobotu klesl na 68 bodů, zůstává ve čtvrtém stupni.
30. 1. 2021Aktualizováno30. 1. 2021, 13:41|

Senátoři odmítli novelu krizového zákona, která zavádí pokuty pro firmy porušující vládní opatření

Senát ve čtvrtek zamítl novelu krizového zákona, která má zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření vlády. Horní komora odmítla v prosinci tuto předlohu projednávat ve zrychleném řízení. K důvodům patřil nesouhlas senátorů s vládním záměrem pokutovat živnostníky, kteří se potýkají s dopady vládních protiepidemických opatření. Senátoři také přijali návrh, podle kterého by měla ministerstva po společnostech v holdingu Agrofert požadovat s ohledem na audit Evropské komise neoprávněně vyplacené dotace.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:02|

Francouzská policie ukončila nelegální taneční party, Řecko zpřísní opatření

Francouzská policie v sobotu ukončila velkou party, která se nedaleko bretaňského Rennes v rozporu s protikoronavirovými restrikcemi konala už od silvestrovského večera. Sjelo se na ni asi 2500 lidí, z nichž někteří se s policisty střetli, uvádí agentura Reuters. Řecko mezitím oznámilo zpřísnění opatření, platit začne v neděli.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 16:43|

Portugalsko zavádí uzávěru, v Maďarsku začíná platit nouzový stav. Opatření zpřísní i Itálie a Polsko

Evropské země pokračují v zavádění opatření proti šíření koronaviru. Většina území Portugalska je od středy v uzávěře, v Maďarsku začíná platit stav nouze a zákaz nočního vycházení. Nové restrikce zavádí také Nizozemsko, očekává se oznámení nových opatření v Polsku. Od čtvrtka zpřísní omezení i Itálie a od soboty Polsko.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 18:37|

Izrael uvolnil část tvrdých opatření proti šíření koronaviru a zahájil klinické testy vakcíny

V Izraeli uvolnili část opatření zavedených kvůli koronaviru. Do škol se mohou po šestitýdenní uzávěře vrátit děti z prvních stupňů, starší se budou stále učit dálkově. V zemi rovněž začaly klinické testy vakcíny proti onemocnění covid-19. Pokud budou úspěšné, mají být pro veřejnost k dispozici podle úřadů do konce příštího léta.
1. 11. 2020|