TÉMA

Kázeňský trest

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
před 13 h hodinami|

Vězni se mohou bránit žalobami proti pokutám jako kázeňským trestům, rozhodl Ústavní soud

Vězni se mohou bránit žalobami proti pokutám, které dostanou jako kázeňské tresty, rozhodl ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS). Dosud justice pokuty přezkoumávat nemohla. Ústavní soudci ale vyhověli návrhu Nejvyššího správního soudu (NSS) na zrušení části zákona. Věta, která vylučuje soudní přezkoumávání některých kázeňských trestů, se nově nebude vztahovat na pokuty. Nález soudce zpravodaje Vladimíra Sládečka zdůrazňuje právo na přístup k soudu.
29. 7. 2021|

Protesty kvůli covidu-19 ve věznici na Mostecku vyšetřuje policie. Organizátorům hrozí dalších deset let vězení

Policie zahájila trestní řízení v souvislosti s protesty ve věznici v Bělušicích na Mostecku kvůli podezření z trestného činu vzpoury vězňů. Organizátorům pátečních a sobotních protestů hrozí dalších deset let vězení, uvedla policie na Twitteru. Vězni se vzbouřili kvůli nepodloženým informacím o covidu-19, situaci se podařilo uklidnit. Zásahová jednotka bělušické věznice zůstává v pohotovosti, sdělila ČTK mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.
1. 11. 2020|