TÉMA

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Filmový experiment FREM natočený v nehostinné Antarktidě má on-line premiéru

Experimentální snímek FREM o umělé inteligenci a antarktické samotě slovenské režisérky Viery Čákanyové má on-line premiéru na portálu DAFilms. Režisérka natočila během svého pobytu v Antarktidě ještě dokumentární deník Bílá na bílé, který získal hlavní cenu letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.
14. 11. 2020|

Nemusíme spolu souhlasit, jen když budeme diskutovat, ukazují v zahraničí nové reality show

Žijí vedle sebe, ale často se neshodnou vůbec na ničem, ať už jde o vztah ke klimatu, nebo migraci. O fenoménu ideologicky rozdělené společnosti se mluví už roky, nyní ho řeší i v reality show. Výběr ze světových pořadů se letos představil i na festivalu Ji.hlava. Žánr dokusérií a reality show ostatně zažívá během pandemie růst zájmu.
11. 11. 2020|

Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.
1. 11. 2020|