TÉMA

Miroslav Kollár

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři
Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|
Slovenský expremiér Dzurinda představil Modrou koalici
Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v pátek představil nový politický projekt pod názvem Modrá koalícia (Modrá koalice). Ten má ambici spojit obyvatele a osobnosti, kteří podporují spolupráci zemí v rámci Evropské unie a NATO. Dzurinda ale neřekl, zda se hodlá stát lídrem koalice. Příští týden bude slovenský parlament rozhodovat o zkrácení svého volebního období a o termínu předčasných parlamentních voleb jako o řešení politické krize po prosincovém pádu menšinové vlády Eduarda Hegera.
27. 1. 2023|
Fronty a nedostatek odběrových míst. Celostátní plošné testování na Slovensku provází problémy
Dlouhé fronty a problémy provázely na Slovensku zahájení plošného testování obyvatel na koronavirus, které potrvá do nedělního večera. Už před oficiálním startem ojedinělé akce svého druhu v Evropě čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak i kvůli chybějícím zdravotníkům nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa. Později se situace zlepšila. Podle premiéra Igora Matoviče bude otestován každý zájemce. Účast na testování je dobrovolná, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním výsledkem testu od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 11:11|dk