TÉMA

Seriály

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

Zbytečně zastavujeme rozjetý vlak, komentují čeští producenti omezení žádostí o filmové pobídky

Investice zahraničních filmařů v Česku narůstají. Jen loni dosáhly rekordních bezmála devíti miliard korun. I díky pobídkám začaly přicházet velké streamovací společnosti, které tu natáčejí zejména velkorozpočtové seriály a filmy. Systém pobídek, který vrací producentovi pětinu uznatelných nákladů, však není na velké hráče připravený.
5. 7. 2022|

K „divokým“ devadesátým letům a jejich kriminalitě se vrací seriál hraný i dokumentární

Sondu do prostředí porevolučního organizovaného zločinu nabízí nový dokumentární seriál České televize Polosvět. Zaměřuje se i na kauzy, které ani po mnoha letech nemají jasnou tečku. V programu má místo ve čtvrtek večer na ČT2. Seriál vznikl podle námětu novináře Jaroslava Kmenty a představuje protiváhu hranému seriálu Devadesátky, jehož druhý díl odvysílá ČT1 v neděli večer.
13. 1. 2022|

Taliban omezil Afghánky při cestování. Bez doprovodu nebudou moci dál než 72 kilometrů

Afghánky nebudou moci cestovat samy dál než na vzdálenost 72 kilometrů. Na delších cestách je musí doprovázet příbuzný muž. Oznámilo to v neděli radikální hnutí Taliban, jež Afghánistánu znovu vládne od srpna. V doporučení, z nějž citovala agentura AFP, také Taliban požaduje, aby řidiči do svých vozidel brali ženy jenom tehdy, jsou-li zahalené „islámským závojem“.
26. 12. 2021|

Z afghánských televizí mají zmizet seriály, ve kterých vystupují ženy

Talibanské úřady vyzvaly afghánské televize, aby přestaly vysílat seriály, kde vystupují ženy. Novinářky na obrazovkách mají nosit závoj. Příslušné nařízení, označované za „náboženskou směrnici“, podle agentury AFP vydalo v neděli talibanské ministerstvo pro podporu ctnosti a prevenci neřesti. Je to podle AFP poprvé, co se tato státní instituce snaží regulovat televizi od doby, kdy se radikální hnutí Taliban vrátilo v polovině srpna k moci.
22. 11. 2021|

Zemřela Hana Maciuchová, hvězda československých seriálů i Divadla na Vinohradech

Zemřela herečka Hana Maciuchová – představitelka Anče z Krkonošských pohádek nebo Aleny Blažejové z Nemocnice na kraji města. Bylo jí 75 let. Odchod Hany Maciuchové oznámila její sestra Silvie Marková, podle které podlehla dlouhé, těžké nemoci. Dodala, že rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu a požádala veřejnost, aby respektovala v těžké chvíli soukromí rodiny.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 21:16|

Kvalitní příběh nemusí stát moc, můžeme konkurovat americké produkci, věří scenárista Baldýnský

Televize zasadila za uplynulý rok ránu filmovému průmyslu, pro obrazovky a displeje často vznikají technicky kvalitnější díla než pro plátna kin, říká scenárista a kreativní producent ČT Tomáš Baldýnský. Zároveň ale i televizní produkce čelí konkurenci streamování, kdy i jednotlivci mohou za zlomek ceny přilákat velká publika. Baldýnský věří, že české seriály mohou obstát, když budou vyprávět kvalitní příběhy, které mohou vyjít levněji než sekunda hollywoodského velkofilmu, řekl v Interview ČT24.
11. 1. 2021|

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|